Osam pametnih životnih navika koje smanjuju rizik od oboljenja od neke vrste raka i do 40%

Otkrit ćemo vam jednu dobru i jednu lošu. Prvo ide loša, a ona govori da u životu kakvim živimo rizik od dobivanja raka veći je za 40%. Dobra je, da taj postotak sami možemo smanjiti.

Vjerujem da se kod mnogih kojima je liječnik donio vijest da je obolio od nekog oblika raka kroz glavu prostrujalo, između mnogih, i pitanje – kako sam mogao biti tako glup? Ovakvi članci o tome kako samom promjenom životnog stila možemo izbjeći oboljenje od raka već su poput posvuduša koje se viđaju na svim mogućim događajima, baš poput onih stalkera na Facebooku koji lajkaju baš svaku objavu.

S druge strane ovakvi članci su potrebni jer, eto muškarci, iako postoje studije koje govore da je 43% uzročnika ove bolesti upravo ono što je tema ovog članka, i dalje ta upozorenja ignoriraju.

Gospodo, nije dan nam baš najbolje ide, tu su prostata, tu su razni drugi problemi vezani uz muškarce i mušku djecu, tu su razni problemi nakon orgazma.

Držite svoja jaja u svojim rukama, gospodo, jer postoje studije koje govore da promjenom životnog stila mežemo taj rizik znatno smanjiti.

Prestanite pušiti

Studija otkiva da je pušenje jedan od čestih rizičnih faktora koje uzrokuje rak u bilo kojem obliku. U 24% slučajeva razvoja raka pluća, jednjaka, grkljana, grla, bubrega ili jetre pogodovano je pušenje. Pušenje uzrokuje do 85% ukupnih oboljenja od raka pluća, 75% ukupnih oboljenja od raka grkljana i 52% raka jednjaka.

Studija objavljena u Časopisu za trbušnu onkologiju otkrila je da rizik od dobivanja adenokarcinoma, najučestaliji je rak pluća, pada za 52%  već nakon 5 godina od prestanka pušenja, te 80% nakon deset godina.

Izbjegavajte i pasivno pušenje

Ako ste svakodnevno izloženi pasivnom pušenju rizik od dobivanja raka pluća je 20% do 30% veći.  Ukupno godišnje tako umre 3 000 nepušača od samog raka pluća, a kojeg su dobili upravo zbog pasivnog pušenja.

Riješite se viška kilograma

Ako imate višak kilograma rizik za razvijanje raka znatno je povišen. Uzrok tome su razni zdravstveni problemi koje donosi prekomjerna tjelesna težina, te je upravo prekomjerna težina uzročnik 33% ukupnih rakova žučnog mjehura, jetre, bubrega i raka jednjaka u muškaraca.

Ne pretjerujte s alkoholom

Koliko su male umjerene količine ponekad povoljne organizmu, toliko su pretjerane i neumjerene količine alkohola štetne.

Studije su potvrdile da je alkohol glavni čimbenik rizika za rak glave i vrata, uključujući rak usta, ždrijela i grkljana. Zanimljivo pak je i crveno vino koji zbog određene kemijske supstance u piću pomažu u borbi protiv nastanka karcinoma, s druge pak strane, alkohol u njima, glavni je čimbenik raka glava i vrata.

Smanjite unos raznih mesnih prerađevina

Hrenovke, paštete, mesni naresci, razne kobasice, šunke, sve su to mesne prerađevine koje ako se konzumiraju na dnevnom nivou mogu postati uzročnik čak do 18% ukupnih oboljenja od raka debelog crijeva.

Jedite više voća, povrća, vlakana i kalcija

Svatko tko ima dijete zna da je ovo vječna borba, dok dijete samo ne shvati koliko je upravo jedna jabuka zdravija od recimo hrenovke. Uglavnom redovito konzumiranje ovih namirnica smanjuje rizik oboljenja od raka crijeva, prostate i gušterače. Dakle. želite li biti healtier, odnosno zdraviji, jedite voće i povrće.

Budite aktivniji

Fizička aktivnost, za našu mladu digitalnu i gejmersku generaciju koja se mući hrvatskim jezikom to je physical activity, uvelike je povezana sa smanjenjem rizika cijele serije rakova, od raka jetre, preko bubrega, mjehura, rektuma, glave, želuca pa sve do leukemije i mijeloma. Analiza 52 studije dokazala je da fizička aktivnost smanjuje rizik od dobivanja raka za 24%. Naime, aktivnošću se poboljšava naš imunološki sustav te se iz našeg gastrointestinalnog trakta eliminiraju razne karcinogene tvari.

Izbjegavajte UV zračenje

O tome smo toliko pričali na ovom portalu da jedino što vam savjetujemo da pustite bradu, gospodo :)