Održana završna konferencija projekta koji će modernizirati strukovno obrazovanje

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, kao nositelj projekta, održala je završnu konferenciju projekta Regionalnog centra kompetentnosti Faust – strojarstvo, uz podršku partnera projekta: Industrijske strojarske škole, Elektrotehničke škole, Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, I. tehničke škole Tesla, Tehničkog veleučilišta Zagreb, Visokog učilišta Algebra, Instituta za razvoj tržišta, Topomatike, Selectia, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba. Projekt RCK Faust – strojarstvo je pokrenut s ciljem unaprjeđenja i modernizacije strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj i jačanja povezanosti strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada. Vrijedan je 6.413.934,94 EUR (48.325.792,79 HRK), a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Završnoj konferenciji projekta, koja se održala u prostorijama firme NKD, nazočili su predstavnici tehničkih škola, TVZ-a i predstavnici industrije kojima je ovaj projekt značajan zbog obuke postojećeg i budućeg kadra.

„Zamišljeno je da Regionalni centar kompetentnosti Faust – strojarstvo simulira stvarne uvjete u proizvodnji i ekonomiji, tako da se što više smanji jaz između razvoja tehnologije i obrazovnog sustava. Dio nastave odvijat će se u Regionalnom centru koji simulira takve uvjete, stoga se nadamo da će znanje i kompetencije učenika biti bolje nego sada“ – kazao je Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

„Tehnologija brzo napreduje, stoga je potrebno što više ovakvih projekata kako nas umjetna inteligencija ne bi prebrzo prestigla. Drago nam je da umjetna inteligencija postoji, ali ipak i mi ljudi trebamo biti prisutni“ – dodao je Diklić.

Okupljenima se ovom prilikom obratio i Marijan Blagus, nastavnik strojarske grupe predmeta strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

„Nakon 20 godina uspjeli smo pribaviti najizdašniju opremu u području CNC i CAD/CAM tehnologije. Nabavili smo 12 najmodernijih simulatora, 6 edukacijskih strojeva i 4 realna industrijska stroja. Zamišljeno je da oprema bude korištena u sklopu nastavnog programa, ali i za realnu industrijsku proizvodnju, tako da učenici mogu na primjeru vidjeti kako uopće industrija funkcionira“ – istaknuo je Blagus.

O važnosti opreme i Regionalnog centra kompetentnosti na konferenciji je govorio Igor Brodarec, nastavnik strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

„U sklopu projekta je planirana modernizacija Industrijske škole i Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića. Radi se kompletna modernizacija i prate se trendovi te ćemo učenicima pokušati pružiti nova saznanja, što ne bismo mogli bez novih tehnologija i nove opreme iz područja koja pokriva strojarstvo“ – zaključio je Brodarec.

Regionalni centar kompetentnosti Faust predstavlja temelj razvoju i modernizaciji kvalifikacija u redovnom strukovnom obrazovanju, obrazovanju odraslih kao i cjeloživotnom učenju, a planirano razdoblje provedbe projekta je od 29. prosinca 2019. do 29. prosinca 2023. godine.

Foto: Marko Lopac