Znate li kako živjeti duže i kvalitetnije? Odgovor je vrlo očit

Naravno da su neki od faktora dugovječnog života prije svega zdrav život, prehrana, rekreacija, izbjegavanje stresa i slične životne sitnice koje pogoduju našem duhu i tijelu. Ne demantiramo da te sitnice nisu bitne, naravno jesu, no nisu tema ovog članka. Odgovor na pitanje iz naslova može ležati pokraj vas.

Da, doslovno ležati. Naime, rješenje je u tome da oženite pmaetnu ženu, odnosno da živite s pametnom ženom. Određena istraživanja su pokazala da muškarci koji žive s pametnijim, inteligentnijim ženama žive duže, žive sretnije i manja je vjerojatnost da obole od Alzheimerove bolesti ili sličnih mentalnih oboljenja.

Zvuči li vam čudno? Da i nama ne, ali eto kažu znanstvenici da pametnije žene predstavljaju veću intelektualnu stimulaciju svojim partnerima.

Iako je ovo jedan od savjeta koji vjerojatno niste dobili, odnosno koji se baš ne dijele okolo kao životni slogani, on je ipak namjestu – želiš li dulje živjeti, oženi se inteligentnom osobom.

Profesor Lawrence Whalley sa Sveučilišta u Aberdeenu zaključio je da žene koje potiču muževe na razmišljanje te im na neki način pružaju kvalitetne razgovore, nesvjesno budu u ulozi svojevrsnog bafera, odnosno tampon zona protiv demencije, a iz razloga jer mozak svog supružnika potiču da bude aktivan.

Zdravstvena istraživanja koja su se sprovela na blizancima dovela su do saznanja da okolina muškarca, uključujući i životnog partnera, igra vrlo veliku ulogu u razvoju demencije, a kako navodi Whalley.

No, nemojmo ovu činjenicu uzeti kao spasonosni lijek protiv demencije, jer ima tu još dodatnih faktora koji utječu na razvoj ove bolesti već u ranim fazama života. Recimo djeca bez blizanaca koji u mladosti izgube člana obitelji, blisku osobu vjerojatnije će oboliti od demencije za recimo 80 godina, od onih koji nisu izgubili.

Studije su također pokazale da gubitak majke prije 5. godine života može biti izuzetno bitan faktor za napredovanje demencije kasnije u životu.

No, s druge strane, kvalitetan i pozitivan odgoj djeteta, duže životno razdoblje provedeno u obrazovanju, sve u svemu kvalitetna okolina u kojem se djete odgaja, može biti izuzetno bitna tampon zona za spriječavanje razvoja demencije kasnije u životu.

Uz takvo djetinjstvo, te inteligentnu ženu, starost ćete najvjerojatnije doživjeti kao i pravi gospodin. No, ista ta pravila vrijede i za pripadnice drugog spola, a kako bi rekli u nekim krajevima – ovaj bedak bude me fletno v grob spravil!