KAKO PROIZVESTI MUŠKARCA 7 načina za prirodno povećanje razine testosterona

Iako bi se neke muškarce moglo okarakterizirati kao komad mesine, izrezane u željeni oblik te napunjene testosteronom, ima tu još podosta toga što nas čini karakterom, gospodinom.

Testosteron je bitan dio ukupne slike muškarca. Svojevrsni je temelj na kojeg gradimo svoj stil.

Testosteron je prirodni hormon koji čini muškarce, uglavnom muškarcima. Iako i žene proizvode ponešto testosterona, u prilično ograničenim količinama, uglavnom je to muška stvar.

Vrhunac koncentracije testosterona, dakle vremena kad smo najpotentniji, najnapaljeniji i najmuževniji bilo je u fazi puberteta.

Završetkom puberteta, ali i nešto kasnije, recimo s navršenih 25 godina ili kad stignemo u 30. godine, koncentracija testosterona počinje padati. I tako opada sve do posljednjih dana našeg boravka na ovoj planeti.

Smanjenje testosterona ima dosta nuspojava. Neke od njih su gubljenje mišićne mase, povećanje tjelesnih masnoća, smanjenje gustoće gostiju pa naposljetku i smanjenje takozvanog seks drivea.

Ovih 7 načina za povećanje testosterona kad jednom uđemo u četrdesete godine pomoći će nam da obuzdamo učinke smanjenja testosterona, ali i prije svega pa podignemo te niske količine u nama. A sve prirodno.

1. Prirodno povećanje razine testosterona dok spavate

Ne samo da je prirodno, već nije potrebno mijenjati ništa osim navika spavanja. Dakle jednom kad uđete u četrdesete potrebno vam je malo više spavanja. Kad ste bili puni testosterona 5 sati sna vam je bilo dovoljno da svakog dana budete na vrhuncu, no kako su stigle godina proizvodnja istog je drastično pala, pa joj je potreban dodati kick, odnosno poticaj spavanjem.

Drugim riječima, kako starimo tako je potrebno pogasiti sve ostale funkcije našeg tijela da bi centar za proizvodnju testosterona dobivao što više raspoložive energije tijela. Sprovedene studije predlažu da to bude 7 do deset sati sna dnevno.

2. Vježbanjen se prirodno povećava razina testosterona

Svi znamo da je ta činjenica znanstveno dokazana, tako da nema potrebe za dodatnim pojašnjenjima kako i zašto. Skrenuli bi samo pažnju da vježbanje bude, a s obzirom na vaše ukupno zdravlje, u umjerenim i vašem tijelu podnošljivim količinama.

Naravno, ako imate probleme sa srcem nemojte se baviti ekstremnim dizanjem utega. Iako je to najbolji način za povećanje testosterona, ujedno je i najbolji način da što ranije umrete.

3. Mediteranska prehrana povećava razinu testosterona

Naravno, nakon vježbanja dolazi i hrana, prehrana, odnosno vaša dijeta. Pod time ne mislimo na mršavljenje već prije svega na vaše prehrambene navike. Uglavnom, s godinama kod nekih muškaraca dolazi i onaj posebni interes za poboljšanje raznih kućanskih majstorština, pa neka to bude kulinarstvo.

Uglavnom, postanite majstor pripreme mediteranske hrane i time postajete vladarem vaših testosterona.

Studije sugeriraju da se pojedinci koji pate od niskih razina testosterona trebaju prebaciti na dijetu s većim količinama zasićenih masnoća.

Takva pak se dijeta sastoji uglavnom od proizvoda obično povezanih s mediteranskom prehranom, kao što su maslinovo ulje, bademi i bijela riba. Zasićene masti se također nalaze u namirnicama kao što su crveno meso, sir, žumanjak i tamna čokolada.

4. Povećanje razine testosterona cinkom i vitaminom D

Cinkom i vitaminom D tijelo je najbolje napuniti kroz unos prirodnih namirnica – bogatim cinkom i vitaminom D.

Googlajte, odradite svoje istraživanje koje su to namirnice koje vama odgovaraju.

Jedna je studija pokazala da su muškarci koji su dobivali veće količine cinka, prirodno ili kroz dodatke prehrani, imali i do 93% više testosterona od muškaraca iz grupe koja nije dobivala cink.

Ista je studija pokazala da su muškarci s više vitamina D imalo znatno veće nivoe testosterona od muškaraca s manje vitamina D u tijelu, dakle onih koji su imali nedovoljan unos vitaminom bogatih namirnica.

5. Smanjite piće

Znali ste da će ipak neka žrtva trebati biti bačena. A to je alkohol. Jedna je nizozemska studija pokazala da je grupa ljudi koja je svaki dan umjereno uživala u alkoholu gubila testosteron 7% više od grupe koja nije pila alkohol.

No nije to tako loše jer mnogi će se medicinski stručnjaci složiti da je uživanje alkohola u količinama do 2 prosječna pića dnevno sasvim prihvatljivo, dok će neki složiti da je dobro uzeti 2 dana pauze nakon uživanja u alkoholu kako bi se tijelo u potpunosti riješilo alkohola i njegovih nuspojava.

6. Stres

Kako idemo dalje manje donosimo novog i revolucionarnog. Bitno je napomenuti da je stanje stresa, a u kojem smo svi, neki čak i cijeli dan (i noć) direktni krivac smanjenju nivoa testosterona.

Naime, kad smo pod stresom dolazi do povećanje proizvodnje hormona kortizola. A za kortizol je poznato da nepovoljno utječe na testosteron. Njih dvoje imaju dijametralan odnos – kad je jednog više drugog je manje i obrnuto.

Zbog stresa će te primjerice vrlo vjerojatno povećati i unos hrane, što pak dovodi do povećanja tjelesnih masnoća. To povećanje pak rezultira smanjenjem nivoa testosterona.

Začarani krug.

7. Razgovarajte s liječnikom

Ako sve ovo gore na neki način ne dovede razine testosterona unutar granica zdravog organizma u vašim godinama, onda je vrijeme da porazgovarate s vašim doktorom.

Prvi je korak da provjerite nivoe testosterona.

U medicinskoj zajednici andropauza (poznato kolokvijalno kao klimakterij ili menopauza) doista postoji i priznato je medicinsko stanje. Međutim, imajte pritom na umu da se ovo stanje vrlo često olako dijagnozira te se pristupa brzim, snažnim i učinkovitim terapijama za dizanje nivoa testosterona. Što pak opet dugoročno nije najbolje rješenje.

Ovo neka vam bude zadnja opcija, i uvijek svemu dajte vremena da odradi da dođe do željenih rezultata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.