Bonton i pravila lijepog ponašanja u restoranu

Muškarac prvi ulazi u restoran, a dama ulazi iza njega. Njegova kavalirska uloga sastoji se u otvaranju i držanju vratiju dok dama ne prođe.

Njegova je obaveza također prihvatiti njezin kaput i smjestiti u garderobu, kao i pobrinuti se za rezervirani stol. U slučaju da nema slobodnog stola, dozvoljeno je nekog usamljenog gosta ljubazno zamoliti da sjednete za njegov stol.

Poznanike koji se već nalaze u lokalu pozdraviti ćemo samo u prolazu. Bilo bi nepristojno prići stolu, čak ako je riječ i o dobrim poznanicima te prijateljima, jer ih možemo ometati ako su u društvu s nekim ili ako nekoga očekuju.

U slučaju da nam daju znak ili nas pozovu, možete im se pridružiti za njihovim stolom.

Muškarac treba nastojati dami uvijek ustupiti bolje mjesto za stolom i tom će joj prilikom i privući stolicu, a tek onda će se i sam smjestiti i to preko puta nje, tj. vis-à-vis.

Ako su za stolom dva muškarca i jedna žena ona sjedi u sredini. A ako smo poveli i djecu ona trebaju sjediti kraj svojih roditelja, a ne trčkarati po lokalu i smetati ostalim gostima.

Kada se smjestimo, muškarac pita žensku osobu što želi popiti ili sam predlaže. Izbor i točenje pića pripada muškarcu, dok pri izboru jela prednost ima žena. Ako je na stolu samo jedan jelovnik, ona bira prva i čeka izbor njezinog pratioca. Muškarac naručuje i komunicira s konobarom.

Ako slučajno ispustimo pribor za jelo, ne trebamo se saginjati podizati ga jer to čini konobar, a mi kao gost se samo ispričamo i ljubazno zahvalimo.

Ako stolu priđe poznanica ili starija osoba muškarac ustaje (ili mlađa žena ako su samo žene za stolom) i prihvaća ih, a ako nema slobodnih stolica, ustupit će svoju, a za sebe potražiti drugu.

Ako je društvo veliko pa je neophodno spojiti stolove, to će učiniti konobar na molbu muškarca.

Prodavači cvijeća manje će navaljivati ako žena glasno odbije ponudu. Međutim, to za muškarca ne mora biti i znak da zaista i ne kupi cvijeće ako želi.

Plaćanje je po pravilu dužnost muškarca. On će zatražiti račun i platiti ga bez ikakvih primjedbi na cijene, ako one odgovaraju uslugama koje su tražene.

Moguće je i odstupanje od pravila. Naime, i žena može sudjelovati u plaćanju računa. Ali u tom slučaju, da bi se izbjegla ceremonija plaćanja, dobro bi bilo da muškarac plati zajednički račun, a da se kasnije, ako je moguće u lokalu, podjeli trošak.

Pri izlasku iz lokala muškarac prvi prilazi garderobi, pridržava kaput. Prilikom izlaska iz lokala redoslijed je drugačiji – žena ide naprijed, a muškarac za njom.