Održani Dani otvorenih vrata projekta čiji je cilj uskladiti strukovno obrazovanje s tržištem rada

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, kao nositelj projekta, održala je Dane otvorenih vrata Regionalnog centra kompetentnosti Faust – strojarstvo, uz podršku partnera projekta: Industrijske strojarske škole, Elektrotehničke škole, Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, I. tehničke škole Tesla, Tehničkog veleučilišta Zagreb, Visokog učilišta Algebra, Instituta za razvoj tržišta, Topomatike, Selectia, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba. Projekt RCK Faust – strojarstvo je pokrenut s ciljem unaprjeđenja i modernizacije strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj i jačanja povezanosti strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada. Vrijedan je 6.413.934,94 EUR (48.325.792,79 HRK), a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Danima otvorenih vrata, koji su se održali u prostorijama partnera projekta, Tehničkog veleučilišta Zagreb, nazočili su predstavnici tehničkih škola, TVZ-a i predstavnici industrije kojima je ovaj projekt značajan zbog obuke postojećeg i budućeg kadra.

„Projekt Regionalnog centra kompetentnosti Faust – strojarstvo predstavlja obrazovanje temeljeno na radu. Strukovno obrazovanje pokušava dostići tehnološki razvoj privrede tako da dio obrazovanja učenici rade na strojevima ili u poduzećima realnog sektora. S obzirom na to da nije jednostavno za sve učenike pronaći mjesto u privredi, regionalni centri kompetentnosti zamišljeni su tako da im pruže uvjete slične onima u realnom sektoru“ – kazao je ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, Dubravko Diklić i naglasio da su u sklopu projekta adaptirani kapaciteti i nabavljena je oprema koja odgovara današnjim standardima.

„Kako bi cijela vertikala obrazovanja bila ispunjena, tražimo način da se naši učenici dalje obrazuju nakon završetka strukovnog obrazovanja. U tu svrhu kao partneri i konzultanti djeluju stručni i znanstveni studiji“ – dodao je Diklić.

Ovom prilikom okupljenima se obratio i pročelnik Elektrotehničkog odjela TVZ-a, Stjepan Tvorić. „Elektroenergetika i elektrostrojarstvo će u narednih 20-ak godina doživjeti novi zamah i zato nema straha za budućnost ove struke. Zbog toga pozivam što više učenika da upisuju tehničke smjerove, jer je to ono što nam je potrebno“ – istaknuo je Tvorić i najavio otvaranje novog studija na TVZ-u, inženjerstvo električnih vozila, koje bi se trebalo realizirati kroz naredne 2 godine.

Zbog sve bržeg tehnološkog napretka, rečeno je na Danima otvorenih vrata, u sklopu RCK Faust – strojarstvo, razvijen je i program cjeloživotnog obrazovanja, stvoreni su novi kurikulumi te standardi zanimanja i kvalifikacija.

Pročelnik Strojarskog odjela TVZ-a, Toni Bjažić, objasnio je važnost suradnje dionika povezanih kroz ovaj projekt. „Naš prioritet je obrazovati studente koji će postati konkurentni na tržištu rada. To znači da moramo jačati suradnju s gospodarstvom i srednjim školama te zajedno stvoriti okruženje za stvaranje kvalitetnih inženjera. Pritom su važni i poslodavci koji nam daju zahtjeve vezane uz kompetencije, a koje bi studenti trebali steći tijekom studija i zato je ovaj projekt toliko vrijedan“ – kazao je Bjažić.

Nakon uvodnih govora okupljenima su se obratili Hrvoje Rakić, predavač Strojarskog odjela TVZ-a, Vesna Alić Kostešić, viša predavačica Strojarskog odjela TVZ-a, Ante Zaninović, predavač Strojarskog odjela TVZ-a i Tanja Frketić, profesorica strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, koji su predstavili rezultate provedbe projekta.

Regionalni centar kompetentnosti Faust predstavlja temelj razvoju i modernizaciji kvalifikacija u redovnom strukovnom obrazovanju, obrazovanju odraslih kao i cjeloživotnom učenju, a planirano razdoblje provedbe projekta je od 29. prosinca 2019. do 29. prosinca 2023. godine.

Foto: Marko Lopac