Što je Movember, kako se uključiti i koji su ciljevi ovog humanitarnog pokreta?

Sve počinje 1. studenog s jutarnjim brijanjem. Zatim slijedi 30 dana puštanja brkova. Zadnjeg dana u studenome sudionici se okupljaju, slave svoje brkove te odabiru najbolji i najgori brk mjeseca.

Tako je barem krenuo prvi Movember, a sve je pokrenuo Australac Adam Garone s nekolicinom prijatelja na jednom nedjeljnom popodnevnom druženju iz pivo.

Godine 2013., 2014., 2015., a tada već Movember fondacija, izabrana je među 100 najboljih nevladinih organizacija diljem svijeta, a u velikoj konkurenciji od 1,5 milijuna raznih dobrotvornih i humanitarnih organizacija.

Protekle je, 2016. godine, akcija Movember okupila preko 325.225 sudionika iz 21 zemlje svijeta. A za muško je zdravlje prikupljeno preko 60 milijuna dolara.

[perfectpullquote align=”right” cite=”Adam Garone” link=”http://ex.movember.com” color=”” class=”” size=””]Širenje svjesnosti o ovom problemu muškog zdravlja bitnije je od samog sakupljanja novca.

Svjesnošću, ranom dijagnozom raka prostate ili testisa smrtnost muškaraca će biti znatno manja.[/perfectpullquote]

Danas pokret Movember broji preko 6 milijuna članova, aktivista, sakupljača donacija, organizatora događaja te više od 18 milijuna donatora koji su se uključili u ovaj pokret. Do sada je, a za vrijeme postojanja Movembra kao takvog, uspješno prikupljeno oko 800 milijuna dolara, koji su uredno, između ostalog, otišli u centre za istraživanje raka prostate i testisa diljem svijeta.

Stoga je kao dosadašnji rezultat ovog pokreta financirano tisuće zdravstvenih programa u više od 21 države svijeta te su postignuti zavidni rezultati u načinu dijagnosticiranja te samog liječenja raka prostate i testisa.

Sudjelovati u Movembru može bilo tko, a sve što je potrebno je registrirati se na službenim stranicama i odabrati način na koji želite sudjelovati.

I mi obilježavamo Movember našim Izborom za najbrk i najbradu Hrvatske 2017. godine. Uključite se i vi.