19. PROSINCA Sretan vam Međunarodni dan muškaraca

Vrijeme je, gospodo, da proslavimo svoj dan i s ponosom se prisjetimo svega dobrog što dajemo bližnjima i zajednici, ali i s tugom podsjetimo svih tragičnih sudbina koje su okončale samoubojstvom.

Svake godine 19. studenoga obilježava se Međunarodni dan muškaraca. Razlozi zašto bi se svi trebali prisjetiti na bilo koji način obilježiti ovaj dan je doprinos muškaraca u zajednici, obitelji i brizi o djeci koji se sve više zapostavlja, a tu je i razvijanje kulture brige o zdravlju muškaraca, kao i velika problematika sve većeg broja samoubojstava kod muškaraca.

Prvo obilježavanje zabilježeno je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, gdje je i službeno ovaj dan proglašen Međunarodnim danom muškaraca.

Poznati je podatak da je zdravlje u muškaraca znatno gore od zdravlja žena i taj se negativni trend odnosi na cijeli svijet. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je podatak da je prosječni životni vijek muškarca 69 godina dok je kod žena 74 godine.

Isto tako poznati je podataka da se preko 95% slučajeva smrti na radnom mjestu odnosi na muškarce, a tu je naravno i činjenica da u ratnim sukobima od ukupnog broja poginulih 99% bude muškaraca.

Stopa samoubojstva u muškaraca je u porastu i porazna je činjenica da je broj samoubojstva kod muškaraca tri puta veći nego kod žena. U zemljama poput Paname, Jamajke i Šri Lanke pak je taj podatak posebno porazan, gdje si na jednu ženu život oduzme čak do 12 muškaraca. Za Hrvatsku imamo samo podatak iz 2103. godine gdje si na 100.000 muškaraca život oduzme njih 16.

U većini pak država svijeta mnogi muškarci trpe i od evidentne diskriminacije u obitelji, dok je u zapadnom svijetu sve veći pad obrazovanja muškaraca i muške djece.

Međunarodni dan muškaraca obilježava se i slavi u preko 60 zemalja svijeta.

Na žalost, Hrvatska još uvijek nije među tim zemljama, stoga je vrijeme da podignemo svijest i općenito spoznaju o postojanju ovog dana.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.