BOLEST NAKON ORGAZMA Pojava neugodnih simptoma tijekom i nakon ejakulacije koji mogu potrajati danima

Stanje je prvi puta zabilježeno 2002. godine od kada je dokumentirano svega 50 slučaja ove bolesti u muškaraca, no realnost govori da je ta brojka znatno veća.

Ovo stanje možemo opisati kao situaciju kada kada osoba, a obično je to muškarac, doživljava niz ne-genitalnih bolesti neposredno nakon, ali ponekad i tijekom, orgazma.

To rijetko stanje, ili bolest nakon orgazma, Post-orgasm illness syndrome (POIS), dokumentirano je 2002. godine i opisano je kao određena ‘alergija na sjeme’.

POIS se manifestira kao konstelacija simptoma sličnih gripi i alergijskih simptoma, a što uključuje umor, slabost mišića, vrućicu ili znojenje, poremećaje raspoloženja te razdražljivost, probleme s pamćenjem i koncentracijom, nekoherentni govor, začepljenje te curenje iz nosa, svrbež očiju. Različiti muškarci oboljevaju od različitih kombinacija simptoma, te drugačije proživljavaju intenzitet i samo trajanja.

Simptomi se mogu javiti već i za vrijeme samog trajanja ejakulacije, ali i par sekudni, minuta, pa čak i sati nakon orgazma. Najčešće nestaju sami od sebe nakon 3 do 5 dana. Isto tako nije bitno kako je došlo do ejakulacije, to može biti seks s partnerom, masturbacija ali i spontana noćna polucija.

Dosad je ukupno u medicinskoj literaturi zabilježeno svega 50 slučajeva ovog stanja i to od 2002. godine, a kako je objavljeno u članku Sex Medicine Reviews. No, u posljednje vrijeme sve je više muškaraca koji se javljaju na forume posvećene upravo ovoj bolesti, što pak sugerira da se ne radi o toliko rijetkoj pojavi kakvom se je smatra.

Neki od razloga tome su premalo zabilježenih slučajeva te obavljenih dijagnoza, ali i onaj sram ili strah muškaraca da priznaju da imaju određenih problema sa svojim performansom.

Bolest nakon orgazma, POIS, načelno se može razvrstati u dva tipa – primarni i sekundarni.

Oni koji su oboljeni od primarnog tipa ove bolesti spomenute simptome doživljavaju već od prvog orgazma, dok se kod oboljelih od sekundarnog tipa ona razvija kasnije kroz život.

Uzrok ovome još uvijek je nepoznat, a znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tulane u New Orleansu, a koji stoje iza ove studije, smatraju da postoji određena povezanost ovog stanja i prerane ejakulacije.

Naime, na je jednoj je studiji provedenoj u Nizozemskoj na 54 muškarca sa sindromima POIS-a, njih je čak 56% patilo od prerane ejakulacije, a koju smatramo ako je do iste došlo unutar jedne minuta nakon početka snošaja.

Svojevrsna terapija za ovo stanje postoji, no valja napomeuti da se radi o vrlo sporom procesu, a kako navodi i autor studije.

To je vrlo spori proces. Sličan je procesima koje koristimo kod raznih alergija. Liječenje ponekad može trajati i do 5 godina.

U jednom su laboratoriju POIS tretirali terapijom hiposenzitizacije, koja se sastojala od redovitog potkožnog injektiranja razrijeđene koncentracije muškog sjemena, te s vremenom povećavajući koncentracije sjemena sve dok se tijelo polako ne privikne na sjeme. Dvoje su pacijenata ove terapije i studije izjavili da su odjetili poboljšanja nakon 15 i 31 mjesec terapije injekcijama, jedan pak je od njih priznao da ima poboljšanja i s problemom prerane ejakulacije.

Sve u svemu, ovo je nova bolest muškaraca, ali i žena, o kojoj mnogo moramo naučiti.