BOLEST NAKON ORGAZMA Pojava neugodnih simptoma tijekom i nakon ejakulacije koji mogu potrajati danima

Stanje je prvi puta zabilježeno 2002. godine od kada je dokumentirano svega 50 slučaja ove bolesti u muškaraca, no realnost govori da je ta brojka znatno veća.

Ovo stanje možemo opisati kao situaciju kada kada osoba, a obično je to muškarac, doživljava niz ne-genitalnih bolesti neposredno nakon, ali ponekad i tijekom, orgazma.

To rijetko stanje, ili bolest nakon orgazma, Post-orgasm illness syndrome (POIS), dokumentirano je 2002. godine i opisano je kao određena ‘alergija na sjeme’.

POIS se manifestira kao konstelacija simptoma sličnih gripi i alergijskih simptoma, a što uključuje umor, slabost mišića, vrućicu ili znojenje, poremećaje raspoloženja te razdražljivost, probleme s pamćenjem i koncentracijom, nekoherentni govor, začepljenje te curenje iz nosa, svrbež očiju. Različiti muškarci oboljevaju od različitih kombinacija simptoma, te drugačije proživljavaju intenzitet i samo trajanja.

Simptomi se mogu javiti već i za vrijeme samog trajanja ejakulacije, ali i par sekudni, minuta, pa čak i sati nakon orgazma. Najčešće nestaju sami od sebe nakon 3 do 5 dana. Isto tako nije bitno kako je došlo do ejakulacije, to može biti seks s partnerom, masturbacija ali i spontana noćna polucija.


Dosad je ukupno u medicinskoj literaturi zabilježeno svega 50 slučajeva ovog stanja i to od 2002. godine, a kako je objavljeno u članku Sex Medicine Reviews. No, u posljednje vrijeme sve je više muškaraca koji se javljaju na forume posvećene upravo ovoj bolesti, što pak sugerira da se ne radi o toliko rijetkoj pojavi kakvom se je smatra.

Neki od razloga tome su premalo zabilježenih slučajeva te obavljenih dijagnoza, ali i onaj sram ili strah muškaraca da priznaju da imaju određenih problema sa svojim performansom.

Bolest nakon orgazma, POIS, načelno se može razvrstati u dva tipa – primarni i sekundarni.

Oni koji su oboljeni od primarnog tipa ove bolesti spomenute simptome doživljavaju već od prvog orgazma, dok se kod oboljelih od sekundarnog tipa ona razvija kasnije kroz život.

PREPORUČUJEMO:  UNBROKEN FITNESS Trebamo li zaista proteine konzumirati odmah nakon treninga?

Uzrok ovome još uvijek je nepoznat, a znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tulane u New Orleansu, a koji stoje iza ove studije, smatraju da postoji određena povezanost ovog stanja i prerane ejakulacije.

Naime, na je jednoj je studiji provedenoj u Nizozemskoj na 54 muškarca sa sindromima POIS-a, njih je čak 56% patilo od prerane ejakulacije, a koju smatramo ako je do iste došlo unutar jedne minuta nakon početka snošaja.

Svojevrsna terapija za ovo stanje postoji, no valja napomeuti da se radi o vrlo sporom procesu, a kako navodi i autor studije.

To je vrlo spori proces. Sličan je procesima koje koristimo kod raznih alergija. Liječenje ponekad može trajati i do 5 godina.

U jednom su laboratoriju POIS tretirali terapijom hiposenzitizacije, koja se sastojala od redovitog potkožnog injektiranja razrijeđene koncentracije muškog sjemena, te s vremenom povećavajući koncentracije sjemena sve dok se tijelo polako ne privikne na sjeme. Dvoje su pacijenata ove terapije i studije izjavili da su odjetili poboljšanja nakon 15 i 31 mjesec terapije injekcijama, jedan pak je od njih priznao da ima poboljšanja i s problemom prerane ejakulacije.

Sve u svemu, ovo je nova bolest muškaraca, ali i žena, o kojoj mnogo moramo naučiti.