Muče li vas hemoroidi? Prepoznajte znakove i saznajte što učiniti

Hemoroidi su natečene vene na području anusa i donjeg dijela rektuma, koje se može usporediti s proširenim venama na nogama. Iako su česta pojava, kod mnogih izazivaju uznemirenost jer, uz svrbež, peckanje ili boli, mogu uzrokovati i krvarenje iz anusa. Obično nastaju kada tijekom dužeg vremena postoji prevelik pritisak na vene u analnom području, a taj pritisak može biti posljedica kroničnog zatvora, prehrane s premalo vlakana, trudnoće, pretilosti i drugih čimbenika. Vjeruje se da ulogu u tome može odigrati i genetika.

Muškarci i žene su izloženi podjednakom riziku od pojave hemoroida, s time da se kod žena se najčešće javljaju tijekom trudnoće ili poroda, a kod muškaraca je pojava ponekad povezana s intenzivnom fizičkom aktivnošću ili učestalim podizanjem teškog tereta. Rizik se povećava s godinama i smatra se da polovica populacije starije od 50 godina ima problema s hemoroidima.

Hemoroidi se dijele na vanjske i unutarnje. Kod vanjskih su prisutne vidljive izbočine oko anusa, dok unutarnji nisu vidljivi izvana, ali svejedno mogu uzrokovati neugodne simptome. Jedan od njih je i krvarenje iz anusa, i u tom je slučaju važno obratiti se liječniku kako bi se eliminirali drugi mogući uzroci krvarenja.

Simptomi vanjskih hemoroida

Simptomi vanjskih hemoroida mogu se pojaviti naglo, često nakon kratkotrajnog pojačanog pritiska na stijenke rektuma. Uzroci tog pritisaka mogu biti različiti, uključujući trudnoću, proljev ili naprezanje pri pražnjenju crijeva zbog zatvora. Uslijed kontinuiranog pritiska ili pretjeranog trljanja oko anusa, simptomi se mogu pogoršati.

Uobičajeni simptomi vanjskih hemoroida uključuju:

 • oticanje kože oko anusa
 • pojavu tvrdih kvržice oko anus
 • svrbež ili peckanje oko anusa
 • bol, posebno tijekom sjedenja
 • poteškoće s čišćenjem područja oko anusa.

Navedeni simptomi obično nestaju sami od sebe unutar nekoliko dana. Postoje načini na koje se može ubrzati taj proces – prehranom bogatom vlaknima, konzumacije više tekućine ili toplim kupkama. Uz, trebalo bi izbjegavati hranu koja može izazvati zatvor, poput mliječnih proizvoda.

Vanjski hemoroidi ponekad mogu voditi do komplikacije. Ako dođe do stvaranja ugruška u hemoroidu govori se o tromboziranom hemoroidu koji može izazvati vrlo intenzivnu bol.

Ako se oko anusa pojave mjehurići ili kraste, to može biti znak da je iritacija hemoroida dovela do analnog ekcema.

Simptomi unutarnjih hemoroida

Unutarnji hemoroidi nekad ne izazivaju pojavu simptoma, a oni koji se javljaju mogu varirati od bezbolnih do vrlo bolnih. Obično se polagano pogoršavaju, a mogu se i pojaviti pa vrlo brzo nestati. Simptomi mogu uključivati:

 • krvarenje iz rektuma (možete vidjeti trag na toaletnom papiru ili ga primijetiti u WC školjci)
 • osjećaj nemogućnosti potpunog pražnjenja crijeva
 • sluzavi iscjedak iz anusa.

Unutarnji hemoroidi također rijetko izazivaju komplikacije, no ponekad, uslijed kontinuiranog krvarenja, mogu izazvati anemiju.

Osim toga, posebnu neugodnost može predstavljati takozvani strangulirani hemoroid, kako se naziva hemoroid kod kojeg je prekinut dotok krvi. Ova pojava može biti uzrok jake boli.

Kako se liječe hemoroidi?

Neovisno o tome radi li se o vanjskim ili unutarnjim hemoroidima, oni mogu ostati unutar anusa ili prolabirati (ispasti) kroz njega, a to se naziva prolaps hemoroida. Ovisno o tome je li i u kojoj mjeri prisutan prolaps, razlikuju se četiri stupnja razvoja hemoroidalne bolesti.

Kod prvog stupnja se radi o blago uvećanim hemoroidima bez prolapsa. Moguća je pojava svježe krvi u stolici, kao i osjećaj iritacije ili svrbeža, dok se bol uglavnom ne javlja. Liječenje je uglavnom konzervativno i podrazumijeva povećan unos tekućine i vlakana, izbjegavanje većih napora, topla kupka, uzimanje omekšivača stolice te korištenje masti ili čepića. U nekim se slučajevima pribjegava i sklerozaciji hemoroida, što je ambulantni postupak kojim koristi u svrhu smanjenja krvarenja.

Drugi stupanj označava pojavu prolapsa pri naprezanju i pražnjenju crijeva, no oni se spontano vraćaju u analni kanal. Simptomi su izraženiji nego kod prvog stupnja, a uz navedene, može se javiti i bol, osjećaj peckanja i vlažnosti te pritisak na području analnog otvora. Ako ne pomažu ranije navedene metode liječenja, primjenjuju se ambulantni postupci podvezivanja hemoroida gumenom trakom ili infracrvene fotokoagulacija.

Kod trećeg i četvrtog stupnja prisutan je stalni prolaps hemoroida. Izraženi su ranije navedeni simptomi, no krvarenje je rjeđe zbog zadebljanosti sluznice. Kad je u pitanju četvrti stupanj, može doći i do nekontroliranoga pražnjenja crijeva. Kod ovih je stadija bolesti obično potrebna operacija hemoroida.

Može li se spriječiti pojava hemoroida?

Najbolji način za prevenciju hemoroida je održavanje stolice mekom kako bi lako prolazila kroz rektum i anus.

 • Jedite hranu bogatu vlaknima – više voća, povrća i cjelovitih žitarica. To će doprinijeti povećanju volumena stolice i njezinom omekšavanju. Samo pazite ns to da količinu vlakana u svojoj prehrani povećavate postepeno kako biste izbjegli probleme s plinovima.
 • Pijte puno tekućine, barem 6 do 8 čaša vode i druge tekućine svaki dan kako biste stolicu održali mekom. Izbjegavanje alkohola također može pomoći.
 • Izbjegavajte naprezanje prilikom obavljanja velike nužde jer ono doprinosi stvaranju većeg pritiska u venama na području donjeg rektuma.
 • Redovno vježbajte kako biste spriječili pojavu zatvora i doprinijeli smanjenju pritiska na vene. Tjelovježba također pomaže u održavanju poželjne tjelesne težine što je važno jer višak kilograma može utjecati na pojavu hemoroida ili pogoršati simptome.
 • Izbjegavajte dugotrajno sjedenje, posebno na zahodu, jer ono može povećati pritisak na vene u anusu.

Proktis-M čepići i Proktis-M PLUS mast za rektum služe za pomoćno liječenje unutarnjih i vanjskih hemoroida. Oba proizvoda sadrže hijaluronsku kiselinu, čije blagotvorno djelovanje potpomaže ponovnu epitelizaciju tkiva i time potiče i ubrzava zacjeljivanje oštećenja anorektalnog kanala. Sinergijsko djelovanje ostalih sastavnica omogućuje trenutačno olakšanje tegoba. Proizvodi iz Proktis-M linije mogu se koristiti i nakon proktoloških operacija te kod ostalih oštećenja anorektalnog kanala, jer potiču zacjeljivanje tkiva. Ujedno oblažu sluznicu, zbog čega je olakšano pražnjenje crijeva. Primjereni su za korištenje i tijekom duljeg razdoblja.

SPONZORIRANI SADRŽAJ

Izvor slika: Canva