Otkrivamo vam zanimljive činjenice o kavi!

photo: 123rf

Ako ste kavopija i ne možete zamisliti dan bez barem jedne kave, to ne znači da znate sve o kavi. Zapravo, većina nas zna kakvog je kava okusa, kako se priprema i kako na nas djeluje.

No znate li u koje vrijeme i zašto je najbolje piti kavu? Koja je interakcija s lijekovima? Odgovore na ta i slična zanimljiva pitanja, odgovaramo u nastavku.

Postoji li jaka i slaba kava?

Ne, ne postoji jaka i slaba kava. Zapravo, nemoguće je procijeniti snagu, odnosno „jačinu“ kave. Kava se procjenjuje pomoću nekoliko različitih parametara, koji su vezani uz način pravljenja, ali finalni produkt bude samo – kava.

Kada piti kavu?

Ako pijete kavu kako biste se razbudili, trebate odabrati pravi trenutak. Točno vrijeme možete odrediti uz pomoć razine kortizola u tijelu; kad razina kortizola počinje padati, tada je idealno vrijeme da popijete kavu. Većina ljudi ima visoku razinu kortizola od 8 do 9 sati, sljedeći je vrh između 12 i 13 sati, a posljednji od 17:30 do 18:30. Iza 19 sati ne preporučuje se piti kavu ako želite normalno spavati.

Postoji li interakcija s lijekovima?

Kava sadrži kofein, koji uglavnom ne stvara dodatne opasnosti ako se uzima s lijekovima. Ipak, znanstvenici su otkrili da interakcija između kofeina i analgetika povećava njihove učinke, zato pripazite sljedeći put kad budete pili analgetike.

Koliko dugo kava djeluje na nas?

Ako popijete šalicu kave u 9 sati ujutro u vašem sustavu će do 13 sati ostati samo 100 mg kave, odnosno njen učinak će opasti. Ako popijete kavu nakon 15 sati, ostat ćete svježi do noći.

Smije li pripremljena kava dugo stajati?

Ako pijete svježe mljevenu kavu, nemojte ju ostavljati da odstoji, popijte ju u roku od 15 minuta. Nakon toga kava gubi okus i postaje sve lošija.

Utječe li kava na sportske rezultate?

Kofein povećava razinu adrenalina u tijelu i odvaja kiselinu od tkiva, što dovodi do boljih sportskih rezultata kod onih koji piju kavu prije treninga.

Deblja li kava?

Kava povećava kortizol, koji pojačava žudnju za šećerom i slatkišima, a kofein narušava san, pa se sljedećeg dan osjećate umorno i jedete lošiju hranu.

Izgled i jačina

Kao što smo već napomenuli, nema jače i slabije kave. Mnogi misle da što je tamnija boja, to je jači okus i ima više kofeina. No, prženje kave ne utječe na količinu kofein, a samim time ni na jačinu. Razina ostaje ista, prženjem izlazi vlaga, što čini zrna većima i tamnijima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.