DOBRE VIJESTI U 2017. godini možemo očekivati uspješno liječenje Alzheimerove bolesti

Australski su znanstvenici još protekle godine otkrili ne invazivnu metodu koja naš mozak može očistiti od neurotoksičnih amiloid plakova, odnosno struktura koje su odgovorne za gubitak pamćenja te opadanja kognitivnih funkcija kod Alzheimerove bolesti.

Ako osoba ima Alzheimerovu bolest, to je obično rezultat nagomilavanja dvaju tipa svojevrsnih oštećenja – amiloidnih plakova i neurofibrilarnih čvorova. Amiloidni plakovi smještaju se između neurona i grade guste grozdove beta-amiloid molekule, ljepljive vrste proteina koji se okrupnjavaju i stvaraju plakove.

Neurofibrilarni čvorovi nalaze se unutar neurona u mozgu, a oni su uzrokovani neispravnim tau proteinima koji se formiraju u debele, netopljive mase. To pak uzrokuje da se sitna transportna vlakna koje se nazivaju mikrotubule sva zapletu što pak onemogućava prijenos, transport esencijalnih materijala kao što su hranjive tvari i organele. Slično tome je kad zapletemo cijev usisivača.

Dosad nemamo i nismo imali nikakav lijek koji bi spriječio odnosno izliječio Alzheimerovu bolest, a od koje obolijeva 50 milijuna ljudi diljem svijeta. Sve se svodi još uvijek na istraživanja te otkrivanja metoda kako liječiti tu bolest odnosno kako očistiti defektivne beta amiloide i tau proteine iz mozga pacijenta.

No, ta utrka približava se cilju. Naime, tim znanztvenika iz Instituta za istraživanje mozga u Queenslandu (QBI) sa Sveučilišta u Queenslandu došao je do prilično obečavajuće metode za čišćenje tih formacija u mozgu.

Ekipa je u časopisu Science Translational Medicine opisala novu tehniku koja koristi određeni tip ultrazvuka koji se naziva fokusirani terapeutski ultrazvuk. Pomoću njega se ne invazivnom metodom otvara zaštitna moždana barijera koja štiti mozak od raznih bakterija te se stimulira aktivacija stranica mikroglia u mozgu. Mikroglia stanice su načelno stanice za uklanjanje otpadnih stanica u mozgu, tako da će one moći uklanjati štetne beta amiloid nakupine koje su odgovorne za najteže simptome Alzheimerove bolesti.

Rezultati testiranja ove metode na miševima pokazuje 75% učinkovitost odnosno potpuno vraćanje pamćenja te nikakvo oštećenje okolnog tkiva u mozgu. Otkriva između ostalog da su miševi pokazivali znatno bolje rezultate u tri osnovne zadaće, a to su snalaženje u labirintu, zatim testu prepoznavanja novih objekata te mogućnosti pamćenja mjesta koja moraju izbjegavati.

Tim znanstvenika također najavljuje da bi 2017. godine vrlo vjerojatno odradili i prve testove, nadamo se uspješne, i na ljudima. Stoga, a prema riječima i optimizmu samih znanstvenika, 2017. godine konačno bi mogli dobiti neinvazivnu metodu potpunog liječenja Alzheimerove bolesti.