PAŽNJA MUŠKARCI Ako vaš ‘alat’ izgleda ovako možda bi se trebali zabrinuti

Jer navodno ste izloženi većem riziku oboljavanja od određenih karcinoma.

Ako kojim slučajem imate Peyroniejevu bolest zbog koje penis prilikom erekcije bude zakrivljen, a zbog nakupljenog ožiljnog tkiva, imate također veći rizik od dobivanja raka, odnosno karcinoma želuca, kože i testisa.

Rezultat je to istraživanja i studije koja je sprovedena na preko milijun i pola muškaraca.

A od ovog slučaja koji se još naziva i penile fibrosis, slobodno možemo reći da boluje preko 155 tisuća Britanaca.

Nažalost, ovdje se još uvijek radi o prilično konzervativnoj pretpostavci zbog toga što muškarci koji i imaju taj slučaj zakrivljenog penisa rijetko isti i prijavljuju svojim liječnicima, a bolovanje od te bolesti može dovesti do bolnih erekcija kao i potpune nemogućnost prakticiranje spolnih odnosa.

Studija je pokazala sljedeće zabrinjavajuće brojke za sve one koji imaju Peyroniejevu bolest, naime kod njih je:

  • 40% veći rizik od raka testisa,
  • 29% veći rizik od melanoma,
  • 40% veći rizik od raka želuca.

Peyroniejeva bolest je čak i genetski nasljedna.

Genetska analiza oca i sina koji boluju od Peyroniejeve bolesti pokazala je da dijele određene gene koji su poznati da povećavaju rizik od nekog oblika uroloških karcinoma.

Tim znanstvenika stoga savjetuje da oboljeli od Peyroniejeve bolesti budu redovito provjeravani kako bi se potencijalni karcinom otkrio u što ranijoj fazi.

No, prema pisanju The Telegrafa, Ema Shields s britanskog Instituta za proučavanje karcinoma iznijela je i neke sumnje glede ove studije:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Još nije sasvim jasno što uzrokuje Peyroniejevu bolest i moguće je da samo dijeli slične čimbenike rizika od karcinoma.[/perfectpullquote]

Gospodo, svejedno, ako kojim slučajem imate spomenuti simptom Peyroniejeve bolesti, a spomenuli smo kako se manifestira, svakako nije na odmet da porazgovarate sa svojim liječnikom, on će ipak najbolje znati što vam je činiti.

Foto: Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.