Istraživanje, objavljeno časopisu Cell, proučavalo je učinak prehrane na crijevne stanice mladih i starih miševa. Ono što su istraživači otkrili je da su se nakon samo jednog dana posta stanice počele ponašati drugačije.

Prestale su sagorijevati ugljikohidrate i počele su trošiti masnoću. A što je najbolje, kad su stanice počele sagorijevati masne kiseline, popravila im se funkcionalnost.

“Probavne matične stanice su tegleće životinje crijeva koje stvaraju više matičnih stanica i sve različite specifične vrste stanica u crijevima. Kako starimo funkcija im opada, što smanjuje sposobnost crijeva da se oporavi nakon oštećenja”, izjavio je jedan od voditelja istraživanja profesor Omer Yilmaz s MIT-ovog Kochovog instituta za integracijsko istraživanje raka.

“U ovom istraživanju usredotočili smo se na proučavanje kako 24-satni post poboljšava funkciju mladih i starih crijevnih matičnih stanica”, rekao je.

Otkrili su da se, kada miševi počnu postiti, aktiviraju određene bjelančevine koje pomažu pretvoriti DNK u RNK, a nazivaju se PPAR-ovi. Kada su te bjelančevine isključene, stanice ne mogu sagorijevati masne kiseline.

Mogu li to i drugi organi?

Analiza je pokazala da kada se to dogodi stanice više ne mogu potaknuti regeneraciju. A vrijedi i obrnuto. Znanstvenici su aktivirali PPAR-ove dok miševi nisu postili i dobili su isti regenerativni učinak.

“To je također bilo veliko iznenađenje”, dodao je suautor studije Chia-Wei Cheng. “Aktiviranje samo jedne metaboličke staze dovoljno je za preokretanje određenih fenotipova starenja”.

Ovo je stvarno važno. Otkriće da post pomaže kod obnove crijeva važan je sam po sebi, a u kombinaciji s mogućnošću uzimanja lijeka za postizanje istog učinka čini ga ključnim istraživanjem za medicinske intervencije u donjem probavnom sustavu.

To bi, na primjer, moglo puno pomoći pacijentima koji se oporavljaju od kemoterapije ili gastrointestinalnih upala.

Tim će sada provjeriti imaju li stanice i u drugim dijelovima tijela takve sposobnosti. Bilo bi stvarno ogromno otrkiće kada bi se otkrilo da post ili lijekovi mogu povećati dugovječnost tkiva u različitim organima.