VELIKO OTKRIĆE Post sagorijeva masti, ali i uspješno obnavlja matične stanice u crijevima

Znanstvenici su na vrlo jednostavan način uspjeli preokrenuti gubitak funkcionalnosti u crijevnim matičnim stanicama. Pokazalo se da post od 24 sata dramatično poboljšava način na koji se regeneriraju ove vrlo važne stanice.

Istraživanje, objavljeno časopisu Cell, proučavalo je učinak prehrane na crijevne stanice mladih i starih miševa. Ono što su istraživači otkrili je da su se nakon samo jednog dana posta stanice počele ponašati drugačije.

Prestale su sagorijevati ugljikohidrate i počele su trošiti masnoću. A što je najbolje, kad su stanice počele sagorijevati masne kiseline, popravila im se funkcionalnost.

“Probavne matične stanice su tegleće životinje crijeva koje stvaraju više matičnih stanica i sve različite specifične vrste stanica u crijevima. Kako starimo funkcija im opada, što smanjuje sposobnost crijeva da se oporavi nakon oštećenja”, izjavio je jedan od voditelja istraživanja profesor Omer Yilmaz s MIT-ovog Kochovog instituta za integracijsko istraživanje raka.

“U ovom istraživanju usredotočili smo se na proučavanje kako 24-satni post poboljšava funkciju mladih i starih crijevnih matičnih stanica”, rekao je.

Otkrili su da se, kada miševi počnu postiti, aktiviraju određene bjelančevine koje pomažu pretvoriti DNK u RNK, a nazivaju se PPAR-ovi. Kada su te bjelančevine isključene, stanice ne mogu sagorijevati masne kiseline.

Mogu li to i drugi organi?

Analiza je pokazala da kada se to dogodi stanice više ne mogu potaknuti regeneraciju. A vrijedi i obrnuto. Znanstvenici su aktivirali PPAR-ove dok miševi nisu postili i dobili su isti regenerativni učinak.

“To je također bilo veliko iznenađenje”, dodao je suautor studije Chia-Wei Cheng. “Aktiviranje samo jedne metaboličke staze dovoljno je za preokretanje određenih fenotipova starenja”.

Ovo je stvarno važno. Otkriće da post pomaže kod obnove crijeva važan je sam po sebi, a u kombinaciji s mogućnošću uzimanja lijeka za postizanje istog učinka čini ga ključnim istraživanjem za medicinske intervencije u donjem probavnom sustavu.

To bi, na primjer, moglo puno pomoći pacijentima koji se oporavljaju od kemoterapije ili gastrointestinalnih upala.

Tim će sada provjeriti imaju li stanice i u drugim dijelovima tijela takve sposobnosti. Bilo bi stvarno ogromno otrkiće kada bi se otkrilo da post ili lijekovi mogu povećati dugovječnost tkiva u različitim organima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.