Zaboravite poljupce. Pogled govori je li vaša veza ljubav ili požuda

Ne treba biti pjesnik da bi se zaključilo kako je romantičnije reći da je "ljubav u poljupcima", nego da je ljubav u "uzorcima automatskih pogleda".

No, na žalost, ova druga tvrdnja je bliža istini kad je u pitanju razlika između ljubavi i požude.

Prema autorima studije provedene na Sveučilištu u Chicagu, tamo gdje osoba prvo pogleda kad je “romantično zainteresirana” – lice ili tijelo – daje jasnu naznaku neposrednog romantičnog suda. U samo pola sekunde može se reći je li na vidiku prava ljubav ili su nečiji osjećaji isključivo seksualne prirode.

Studija objavljena u Psychological Science skenirala je obrasce pogleda nekoliko muških i ženskih studenata, dok su gledali razne crno-bijele slike, najprije mladih odraslih heteroseksualnih parova u interakciji jedni s drugima, a zatim i pripadnika suprotnog spola (valjda su se svi sudionici identificirali kao heteroseksualni).

Dok je njihove poglede nadgledala tehnologija za praćenje pokreta oka, sudionici su trebali čim prije odlučiti percipiraju li na slikama romantičnu ljubav ili seksualnu želju.

Većina sudionika je donosila sud gotovo momentalno, bez značajne razlike u tome koliko im je trebalo da uoče ljubav ili požudu, što samo pokazuje koliko brzo mozak može obraditi obje emocije.

Zanimljivo, istraživači su otkrili i da su uzorci pokreta očiju sudionika izrazito varirali ovisno o tome jesu li percipirali romantičnu ljubav ili seksualnu želju.

Kad su osjetili ljubavi, pogledom su bili skloni ostati fokusirani na lice fotografiranog subjekta. Međutim, kad bi osjetili požudu, oči sudionika bi odlutale daleko od lica i fiksirale se na različitim dijelovima tijela.

I ne, nisu samo muške oči lutale – znanstvenici su uočili stabilno slične rezultate za muške i ženske sudionike.

“Iako se trenutno malo zna o znanosti o ljubavi na prvi pogled ili kako se ljudi zaljubljuju, ti obrasci daju prve naznake kako automatski procesi pažnje, poput pogleda, mogu razlikovati osjećaje ljubavi od osjećaja želje”, rekla je Stephanie Cacioppo, voditeljica studije.

Iako su odgovori tako brzi i prosječnoj osobi ipak možda neće biti lako uhvatiti te nijanse u trenutku u kojem se događaju, John Cacioppo, suautor studije i suprug Stephanie Cacioppo, kaže da ovi rezultati mogu imati pozitivne posljedice u različitim područjima.

“Kroz identifikaciju obrazaca pogleda, koji su specifični za podražaje vezane uz ljubav, studija može doprinijeti razvoju biomarkera koji razlikuje osjećaje romantične ljubavi i seksualne želje”, rekao je Cacioppo.

“Paradigma praćenja pokreta oka u konačnici može ponuditi nove dijagnoze u kliničkom liječenju, svakodnevnoj praksi ili za rutinsko kliničko ispitivanje ili pak terapiju u psihijatriji”.

Da, ljubav nikad nije daleko od svojevrsnog ludila. No uskoro bi se mogla razotkriti jedna od najsloženijih ljudskih emocija, zavijena u toliko tajnovitosti. Dok se to ne dogodi, svoje ljubavnike još uvijek smijete prosuđivati prema tome kako vas ljube.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.