NAJVEĆI ISPIT SVAKE VEZE Posve neočekivano, ali pranje suđa bi vam moglo uništiti brak

Kućanski poslovi često su razlog za svađu između partnera, ali ovaj jedan je posebno problematičan.

Izgleda da nisu svi kućanski poslovi jednaki i da neki imaju veći potencijal da vam unište vezu od drugih. A, vjerovali ili ne, “najproblematičnijim” kućanskim poslom smatra se pranje suđa.

Znanstvena studija koju je provelo američko Vijeće za suvremene obitelji (Council of Contemporary Families), došla je do zaključka da je krajnje vrijeme da podijelite kućanske poslove ako želite sačuvati vezu.

Analizirajući utjecaje pranja suđa, pranja rublja, čišćenja kuće i kupovine, znanstvenici su došli do zaključka da su žene u heteroseksualnim vezama, koje u većini slučajeva peru suđe “manje zadovoljne vezom, kao i seksualnim životom”, u odnosu na one koje taj posao dijele s partnerom.

U prilog tome koliko je važan ovaj naizgled beznačajni posao, govori i to da da je ravnopravno pranje suđa među partnerima “najveći izvor zadovoljstva među ženama” kada je riječ o kućanskim poslovima.

OK, možda je ponekad malo “gadno” prati suđe, posebno ako je neko vrijeme stajalo u sudoperu, ali taj faktor “gadnosti” nije jedino zbog čega se ovaj posao povezuje s nezadovoljstvom u vezi.

Kako pohvaliti za pranje suđa?

Dan Carlson, profesor sociologije na Sveučilištu Utah i glavni autor studije, kaže da je to jedini kućanski posao nakon kojeg ne možete pohvaliti partnera:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Što da kažete? O, pribor za jelo je tako… svjetlucav?!”[/perfectpullquote]

Istina, nakon čišćenja kuće primijetite da je kuća čista, nakon pranja zavjesa, prozora, rublja i glačanja također se odmah vide neke “promjene”, ali pranje suđa je, reklo bi se, posve beznačajni posao.

Osim toga, to je tradicionalno obaveza koja je “rezervirana” za žene, koje “sebe vide kao osobe koje moraju obaviti zadatke koji se ne smatraju poželjnim”, kaže Carlson, te zbog toga mogu osjećati odbojnost i nezadovoljstvo.

Međutim, dobra vijest je da su pranje suđa i kupovina namirnica danas kućanske obaveze koje se najčešće ravnopravno dijele među partnerima.

Stvari se mijenjaju

U anketi provedenoj prije nekoliko godina, 30 posto parova je reklo da naizmjenično idu u kupovinu s partnerom, a 29 posto da dijele pranje suđa.

Sudeći prema ovoj studiji, “svaljivanje” kućnih obaveza na samo jednog od partnera ima jako loš utjecaj na vezu. Razlog za to je vjerojatno taj što partner koji radi više uspoređuje svoje obaveze s partnerom koji radi manje, a taj osjećaj nezadovoljstva onda može “oblikovati” i njihov stav o vezi općenito.

Zato, sljedeći put kada vas gospođa pita biste li mogli oprati suđe, možda bi bilo mudro da se prihvatite posla bez imalo razmišljanja.

[poll id=”5″]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.