Draga gospodo, pitate se kako (pre)živjeti vezu s narcisoidnom osobom?

Narcisi su majstori manipulacije. Često su vrlo inteligentni i šarmantni tek kad ih upoznate.

Da, kako smo i naveli u uvodnom dijelu, narcisi su majstori manipulacije, a kolege s Genijalnog su se raspisali o njima. Na prvi pogled vrlo su inteligentni i šarmantni. U početku imate visoko mišljenje o njima, čega su oni jako dobro svjesni, i obožavaju vaše dodvoravanje.

No, jednom kad ulovite njihovu taktiku i počnete propitivati ponašanje koje je suprotno njihovom nekadašnjem šarmu, osjete se duboko ugroženima. Tada će se prikazati kao žrtve, a vas kao agresora i ekspertno vas okriviti za raspad veze i sve nesreću koja ih je snašla u životu.

I vi pokušavate raspravljati, promijeniti njegovo mišljenje ili raščlaniti svaki verbalni napad riječ po riječ u nadi da će se trgnuti iz tog svog iracionalnog ponašanja.

“Možda će ovaj put razumjeti”, mislite. “Objasnim li to na ovaj način, shvatit će. Ne može biti TOLIKO ograničen. Reći ću mu to još jednom”.

No, što vi više objašnjavate, narcis postaje sve hladniji i sve manupulativniji. Može vam se obraćati kao djetetu, kao da ste glupi. A vi ne može vjerovati da osoba može biti tako bezdušna. i objašnjavate još, pokušavajući sve više i sve jače natjerati narcisoidnu osobnu da “shvati” – ali što se više trudite, više pothranjujete njegove narcističke fantazije da je bolji i pametniji od svih.

Stalni pokušaji da se objasni ili dobije bilo koja vrsta emocionalne reakcije na koju nema nikakvog odaziva neki stručnjaci nazivaju narcistički vrtlog, duboka, mračna rupa bez izlaza koja uvlači.

I sve dok to ne shvatite, mislit ćete da ste ludi, nevoljeni, ili još gore: da niste vrijedni ničije ljubavi i da ćete na kraju ostati s tom sobom ili ćete ostati sami zauvijek.

Ako niste i braku i pokušavate prekinuti vezu s narcisom, obično je savjet da ga ne kontaktirate. Mrtvi hladni prekidate tu vezu, kao da se odričete starog poroka.

No, ako se razvodite, još ćete dugo vremena ostati u kontaktu ako ste imali djece. Kako ćete se nositi sa stalnom manipulacijom čak iako pokušavate krenuti dalje sa svojim životom? Mogao bi vas optuživati i zbog najmanjih sitnica, samo kako bi opravdao vlastitu veličinu. Mogao bi neprestano prigovarati zbog bilo čega što radite s djecom.

I zato jer je OPET tako pogriješio, vi pišete dugi email, objašnjavajući svoje poteze, i zapetljate se u dugačku tekstualnu bitku.

I opet ste ušli u narcistički vrtlog.

Ne zaboravite, vrtlog je zamka. Odgovarajući, bez obzira koliko negativno, samo prihranjujete narcizam, odnosno njegov ili njezin krivi doživljaj sebe kao boljeg od vas. I bilo koga drugog, ako ćemo pravo.

Zato, počne li manipulacija preko emaila, najprije se zapitajte trebate li odgovoriti. Ima li nekih krucijalnih stvari koje trebaju vašu reakciju, kao što su detalji tokom razvoda ili neka logistika oko djece?

Na žalost, narcis nikad ne napiše email u kojem sebe nije prikazao žrtvom / svecem ili pasivno-agresivno poništavajući mogućnost da funkcionirate kao odrasla osoba.

Prava tajna odnosa s narcisom je malo ili ništa reakcija. Samo odgovorite s da ili ne. Zadržite se na činjenicama: “Da, ja ću je pokupiti s instrukcija”. Zanemarite ostale udarce i pokušaje da vas isprovocira.

Želi li vaš narcis razgovarati s vama telefonom, dopustite joj/mu samo pitanja koja traže da-ne odgovor. Krenu li optužbe, jednostavno odgovorite nek’ sve to lijepo stavi u email i poklopite.

Nikad ga nećete promijeniti. Nikad nećete doživjeti da vidi da stvari vidi kao i vi. Tako dugo dok to pokušavate, stalno ostajete u njegovom vrtlogu i nećete moći dalje.

Kako se nositi s narcisom ne može se naučiti iz jednog loše prevedenog teksta. Treba vještine, vježbe, literature, ponekad i stručnog razgovora. Ali, štogod radili, nemojte to raditi sami.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.