Ponajbolji trikovi i savjeti kako održavati brkove i bradu

Designed by yanalya / Freepik
Jedan od savjeta, a koji je možda i najbitniji, je odabir brice, naravno ako se odlučite trimanje i oblikovaje brade povjeriti brici. Brico treba biti iskusan, treba upoznati vašu bradu i prije svega raditi s ljubavlju, a ne samo odraditi. Osjetite li pak da nešto nije u redu o vašem odnosu, mijenjajte bricu.

Koliko često kratiti/trimati bradu?

Odgovor na ovo pitanje ovisi od bradonje do bradonje. Sve je stvar osobne preferencije i kakav stil brade želite nositi. Ne postoji neko univerzalno pravilo koliko često se brada mora trimati. To može biti svakih 2 tjedna, uz dnevno brijanje vrata i gornjeg dijela lica kako bi se naglasile linije brade.

Ako želite nositi trodnevnu bradicu, onda vam sami naziv te bradice i odgovara na to pitanje. Ako želite puni bradu, dosegnuti njezin puni potencijal najbolje je zaboraviti na bilo kakva sredstva za brijanje, kraćenje ili trimanje brade, samo je češljajte i oblikujte rukama.

Prosječni bradonja trima bradu svaka dva do tri tjedna.

Koja je idealna duljina brade?

Duljina brade ovisi o licu. Muškarci s više okruglom glavom poželjno je da puštaju u dužinu s trimanje bočnih strana kako bi se na neki način produljio oblik lica. Muškarci s užim glavama mogu pustiti više brade sa strane, a skratiti je po duljini, čisto da se dobije puniji i šiti oblik lica.

No, sve su to svojevrsni, nazovimo ih, modni i stilski dodaci. Sama priroda i genetika je pametnija od nas, tako da ako slijedimo i njegujemo prirodni oblik brade, možemo biti sigurni da je to najbolja duljina i oblik brade. Stilovi su se kroz povijest mijenjali, tako i oblici brade, a sve je definiralo društvo.

Budite ono što jeste i nosite bradu koju vam je namijenila genetika i prije svega priroda, a najbitnije od svega je da nosite bradu u kojoj se osjećate najugodnije.

Što je najbitnije kod njege i održavanja brade?

Češljanje. Najvažnije je češljanje. Nisu to ni ulja, ni balzami, ni trimanje. Puno je bitnije češljanje. Naravno pranje brade je nešto što se radi iz higijenski razloga i u većini slučajeva sasvim je dovoljno svakih para dana bradu oprati toplom vodom i možda jednom do dva puta tjedno šamponom za bradu. Češljanja nikad previše.

Naime, češljanjem se rješavamo uraslih dlaka, čvorića, otpalih i nezdravih dlaka. Češljanjem prozračujemo bradu, ravnamo je i omogućujemo joj nesmetani rast. Ipak ono što je najbitnije češljanjem njegujemo i masiramo kožu. Isto tako češljanjem možemo i dodatno hidratizirati bradu. Sama koža, naše tijelo, ako je zdravo, ako zdravo živimo, hranimo se, proizvodi sasvim dovoljnu količinu prirodnih ulja za njegu i hidrataciju brade te redovitim češljanjem ili četkanjem te prirodna ulja polako nanosimo na bradu.

Nekim je muškarcima brada mekana i bez dodatnih ulja, neki pak muškarci češljanjem nanose dodatna ulja na bradu.

Najveće greške koje rade bradonje?

Gornja i donja linija brade prirodno su definirane i svaki će bradonja održavati tu liniju lica. Pritom mnogi griješe da previše očiste, odnosno ističu gornju liniju lica ili jednostavno ne prate prirodne linije te je previše spuštaju.

Prirodne linije razgraničenja vrata (donja) ili lica/čeljusti (gornja) i brade su najbolje. Isto tako neka prelaz bude nježan, nešto poput gradijenta.

Druga greška je ne šamponiranje brade. S jedne strane svakodnevno pranje i šamponiranje brade nije potrebno i kontra je produktivno, ali jednom do dva puta tjedno je sasvim dovoljno za održavanje brade čistom. Naposljetku ne želite isprati sva ona prirodna ulja koja vam tijelo proizvodi, a opet s druge strane brada je poput kose, uprlja se.

Postoje li neka pravila održavanja duljine brade s obzirom na kosu?

Ne, sve to ovisi isključivo o vama, o vašim željama, mogućnostima, potrebama.

Koji su osnovni proizvodi za njegu brade?

Ulje za bradu, balzami, pomadice, šamponi i češljevi. To je ono osnovno i jedino potrebno za održavanje brade. Pri tome, a to ne možemo jače naglasiti, koristite isključivo prirodne proizvode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.