AKO STE SE PITALI Smijem li imati bradu na fotografiji za putovnicu?

Potrebno vam je izdavanje nove putovnice no vas muči jedna stvar. Odlučili ste pustiti bradu koju možda i nećete zadržati tijekom cijelog perioda valjanosti putovnice. Što sad?

Ništa. Brada i brkovi nisu presudni elementi za pozitivnu identifikaciju vas kao osobe. Ako su brada i brkovi dio vašeg identiteta onda ne postoje zakoni u Republici Hrvatskoj, ali ni bilo kakve druge pravne osnove koje bi vam zabranile nošenje brkova i brade na fotografijama za osobne dokumente.

Za pozitivnu identifikaciju odnosno izradu takozvane matematičke mape vašeg lica, a podaci su to koji se nalaze na svim biometrijskim dokumentima (putovnica, osobna iskaznica), skeniraju se ključna obilježja vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od vrha nosa do brade, udaljenost od brade do tjemena i slično.

To su informacije na osnovu kojih se vrši elektronička identifikacija osobe. Ujedno je to i razlog zašto se na fotografijama za dokumente ne smijete smijati pošto osmijeh narušava vaša prirodna (neutralna) obilježja.

Dakle, bez obzira radi li se o putovnici, osobnoj karti, vozačkoj dozvoli ili iskaznici planinarskog društva dozvoljeno vam je nošenje brade prilikom izrade fotografija za spomenute dokumente.

Ako ste u međuvremenu od izdavanja dokumenata obrijali bradu također nije potrebno izdavanje novih dokumenata (osim ako vi to želite) na kojoj će biti slika vas bez brade. Vrijedi i za obrnutu situaciju u kojoj ste nakon fotografiranja odlučili pustiti dlake na licu.

Naime, prema uputama bitno je da su jasno vidljive oči, nos i usta.

Oči moraju biti otvorene i jasno vidljive, te vodoravne s x osi. Oči, nos i usta ne smiju biti pokriveni kosom.

Pravilnikom kojeg je izdalo Ministarstvo unutarnjih poslova točno je definirano kako mora izgledati fotografija za dokumente, a u to je uključeno dimenzioniranje glave, razmak očiju, izrez lica, osvjetljenje, oštrina, položaj glave i izraz lica, oči i smjer pogleda pa čak i kako se fotografirati ako osoba iz bilo kojih razloga nosi pokrivalo za glavu.

Poanta svega je dakle da oči, obrazi, usta i nos moraju uvijek biti vidljivi, te ne smiju biti ničime prekriveni.

Stoga dragi bradati kolege ne posežite za trimerima i brijačima već ponosno definirajte i (službeno) potvrdite svoj bradati identitet.

Foto by Senivpetro / Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.