TAKO TO RADE MUŠKARCI Kad vas napusti vaš omiljeni brico, ne očajavajte i uložite u kvalitetan trimer

Uvijek će se javiti situacija ili ono vrijeme godine kada vam vaš omiljeni brico nije pri ruci, ili točnije rečeno pri bradi, a prijeko potrebno vam je održavanje odnosno uređivanje brade koja je već puna dva mjeseca rasla u punom sjaju.

Ne želite naravno nikakve drastične zahvate ili rezove, ali svakako je očito da bradu treba malo skratiti, podrezati i kako se to kaže srediti da liči na nešto, osim na neodržavanu prašumu, kako bi neki rekli (sjećam se jednog natpisa u lokalnome mediju koji ide u smjeru kako brkovi i brada nisu samo šuma ispod nosa ili usana).

Uglavnom brice nema, a potreba za sređivanjem brade i brkova se javila upravo jutros, jer eto dolaze neki gosti, neki prijatelji, neko društvance, treba se izaći u jeku sezone pa da ipak to ne izgleda poput šetnje crnobradog snježnog jetija.

Uglavnom u nastavku donosim neki svoj hodogram odnosno proces od nekih pola sata koliko mi treba da sredim brk i bradu i da se mogu pojaviti u javnosti bez zajedljivih komentara.

Prije svega krećem s pranjem brade. Naime, kad se idem primim posla osiguram se da je brada čista, da nema ostataka hrane, mušica, zasušene pjene piva, znoja, soli, prašine, paučina, sitnih kukaca i životinjica i slično.

Nakon pranja dobro obrišem bradu i ostavljam je da se osuši. Ne prakticiram sušenje fenom, a ponajviše ne vrućim i suhim zrakom. Ako je baš frka panika, uzmem fen i stavim na topli ili hladni zrak te je propušem i ubrzam proces sušenja.

Naime, nikad ne idem trimanje na mokru ili vlažnu bradu jer u toj faza ona nije realni prikaz stanja brade. Voda obično izravna bradu i malo je produlji zbog svoje težine. Kad bi išao trimati takvu bradu vrlo je velika vjerojatnost da bi bio nezadovoljan učinjenim i da bi brada bila previše kratka.

Stoga prije trimanja, odradim pranje, ali i sušenje. Tek kad je brada u potpunosti suha krećem s raščešljavanjem, raspetljavanjem brade. Bitno je da je maksimalno raščešljam, očistim od čvorića, dlaka koje su ispale i tek sad kad imam realno i zdravo stanje uzimam trimer u ruke.

Što se trimera tiče svakako preporučujem da se ne oslanjate na one jeftine (100-200 kn ili manje) trimere za kosu koje pronalazimo po trgovačkim centrima. Za trimer, gospodo, izdvojite maksimalno koliko možete. Pronađite nešto kvalitetno, nešto skuplje, nešto profesionalno. Taj će vas trimer držati i deset godina ako ga održavate kako treba.

Kod trimanja krećem sa zulufima, dakle bočnim dijelovima brade. Ono što je bitno da si uzmem vremena za proces. Nikako ne idem metodom da u jednom potezu odradim sve. Ide doslovno dlaku po dlaku, vrh po vrh. Trimer nikako ne pritišćem na bradu već lebdim iznad nje. U prvom prolazu mičem vrhove i sve dlake koje su se odlučile protiv kolektiva i rasti na svoju ruku. Nema toga.

Kad dobijem ravnu liniju razmišljam dalje da li idem s dodatnim kraćenjem ili stajem na tome. U većini slučajeva stajem na tome jer urednost koja je postignuta samo time je uvelike primjetna i nadasve zadovoljavajuća.

Nakon toga još jednom prolazim češljem po bradi i tražim potencijalne zaostatke.

Kada riješim počne strane, isti proces radim i s prednje strane. Dobro je malo baciti bočni selfie pogled u ogledalo kako bi lakše uočio partizane koji rastu na svoju ruku. Kad sam zadovoljan učinjenim prelazim na donji dio, odnosno duljinu bradu. Pri tome nikad ne idem s kraćenjem, ali to je moj odabir da ostavljam punu i maksimalnu duljinu brade. Ono što radim je samo podrezivanje vrhova (ponajviše onih ispucalih) i stavljanje svega u ravnu liniju.

Kad sam zadovoljan vanjskim konturama bradurine idem na uređivanje linija lica i linije vrata. Tu se malo više trudim da ne odrežem previše duboko ili previše visokom,  te da ta linija nije toliko očita, pokušavam održavati neki lagani prijelaz (gradijent). Isto tako linije lica i vrata ne definiram kako mi se prohtije već pratim one prirodne linije brade.

Ostali su još samo brkovi. Odustao sam od brka pune duljine jer mi je previše smetao pri jelu i piću. Češljem izravnam brkove do kraja i lagano ih trimerom podrezujem da idu nešto malo ispod gornje linije usnice. Kad bi ih skratio da se vidi cijena gornja usna dobio bih simulaciju duckface, a to ne želim. Nikako.

I to je to. Nakon toga sve fino pročešljam, provjerim i popravim nedostatke. Nabacim omiljeno ulje i sa smiješkom na licu izađem iz kupaonice. Prije toga kao pravi bradonja pospremim za sobom, a odrezanu bradu ne bacam u odvod.

Ne, nije me napustio moj brico, ali nekako se boji mora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.