DLAKAVA LJUBAV Želite li sigurnu, dugotrajnu vezu punu ljubavi? Pustite bradu

Idemo opet malo u znanstvene vode.  Znanstvenici triju različitih sveučilišta u Australiji sproveli su istraživanje, a vezano uz bradu, odnosno bradonje i njihovu privlačnost prema pripadnicama nježnijeg spola. Rezultate su objavili u znanstvenom časopisu  Journal of Evolutionary Biology uz kratki zaključak tog istraživanja koji glasi: žene koje traže ozbiljnu i sigurnu vezu odabiru muškarce s punom bradom. Eto.

Za ovo istraživanje znanstvenici su izabrali 16 slučajnih muškaraca. Jedan grupa tih muškaraca bila je svježe obrijana, druga je imala bradu staru 5 dana, treća bradu staru 10 dana, a četvrta grupa je imala bradu od najmanje 14 dana.

S druge strane tog istraživanja bila je ciljana skupina pripadnica nježnijeg spola, odnosno grupa od 8 520 djevojaka heteroseksualne orijentacije koja je ocjenjivala fotografije spomenutih muškaraca na osnovi njihove fizičke privlačnosti, odnosno koliko su atraktivni za kratke veze te koliko su atraktivni za duge veze.

Rezultati su pokazali da bi se žene najviše mazile općenito s muškarcima koji imaju bradu. Obrijani su ovdje doslovno izvisili. Ako idemo detaljnije, onda su najatraktivniji muškarci za te aktivnosti bili oni s većom bradom, pa slijede muškarci s kraćom bradom. Na trećem mjestu su muškarci s punom bradom, dok su obrijani na dalekom posljednjem mjestu.

Kad su pak odlučivale o muškarcima za veze stvari su se malo promijenile, ali ne puno. Obrijani nisu bili previše zanimljivi. U natjecanju za dugoročne veze prvo mjesto zauzeli su muškarci s punom bradom. Što pak se kratkoročnih veza tiče za njih nije bilo baš mjesta. Dakle ili sve ili ništa.

Znanstvenici su se na kraju malo poigrali i sa samim fotografijama te su ih digitalno modificirali (fotošopirali) da bi muškarci na fotografijama ispali nešto muževniji, odnosno s druge strane ženstveniji. No, ispalo je da su se ženama ipak najviše svidjeli originali, drugim riječima sasvim dovoljna doza muškosti na muškarcu je njegova brada.

Jedna od znanstvenica za australski News.com.au je izjavila: “Iz drugih istraživanja znamo da muškarci s bradom prema ostalim muškarcima djeluju dominantno, djeluju ozbiljnije i višeg su ranga, tako da smo uvjereni da puna brada može predstavljati statusni simbol“.

Stoga, ako i evolucija podržava ove znanstvene radove onda je odluka isključivo na vama – ili dulja brada za kraću vezu, odnosno puna brada za dugu, ozbiljnu i staloženu vezu.