Gospodo, primijetili ste u posljednje vrijeme pojačani gubitak brade (i kose)?

Godinama uzgajate svoju prekrasnu i fantastičnu bradu, njegujete uljima, balzamima, redovite je šamponirate, ali ne previše, a opet prilikom svakog češljanja primjećujete da uredno gubite bradu, gubite potpuno zdrave dlake i to vas brine. E pa, do određene granice, u redu je što vas brine.

Znači da vam je stalo do vaše brade i da na prvi znak nečeg što vam je neobično i za što niste znali ne posežete za brijaćim priborom ili tko zna kakvim dodacima prehrani, vitaminima, supstancama kako bi spriječili gubitak brade.

Uglavnom, sasvim je normalno da gubite bradu, da vam otpada i ostaje u češlju skoro pa na dnevnoj bazi. Za svaku izgubljenu dlaku naraste jedna nova (možda omjer baš i nije 1:1 ali vaše tijelo zna što radi). Naposljetku, da tog gubitka dlaka nema vrlo bi brzo mogli biti glavni protagonist (ili antagonist, kako se uzme) Planeta majmuna i to bez potrebe za ikakvom računalnom animacijom.

Postoje li razlozi gubitka brade?

Kao i gubitak kose, gubitak brade je vrlo često sasvim normalan životni proces, no on može u nekim slučajevima i izaći iz granica normale te doista postati problem. Kada počnete primjećivati značajno tanjenje vaše brade ili se javljaju ona prazna, ćelava, mjesta na vašoj bradi onda se slobodno možete zapitati što se to događa.

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju je nivo stresa i anksioznosti u vašem životu. To dvoje smrtnih je neprijatelja vašoj bradi te ako se vaš dan u prosjeku nalazi pod utjecajem značajnijeg stresa ili vam je život ispunjen anksioznošću onda je gubitak dlaka doista neminovan.

Riješite se toga. Ne samo zbog brade ili kose, već i zbog zdravlja općenito.

Vi najbolje znate što vas smiruje, što vas opušta i vraća u onaj pozitivan i ugodan mood. Bavite se nekim hobijem, uživajte u prirodi, fotografiji, vožnji motorom, sportskim aktivnostima, a ako vam situacije to dozvoljavaju promijenite okolinu u kojoj živite i stvorite si novu u kojoj ćete se osjećati spokojno.

I znanstveno je dokazano da je gubitak kose (pa tako i brade) uzrokovan izlaganjima većim količinama stresa ili briga.

Stoga gospodo, kako smo i napisali, ako prilikom jutarnjeg raščešljavanja brade ne primijetite veće količine dlaka na češlju, i to nekoliko dana zaredom, nema razloga brizi. Osim toga ta dodatna briga još će više pogodovati gubitku dlaka.

Opustite se i uživajte u životu, brada će rasti. Nekad brže, nekad sporije, ali sve dok nju i svoj život tretirate s poštovanjem, pažnjom i držite ga zdravim, brada vas neće ostaviti na cjedilu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.