Što nam sve može štetiti bradi, gospodo, a da toga nismo ni svjesni

Još dva ovakva petka i eto nas u potpunom prazničnom raspoloženju koje nam dolazi. Neki od nas već su krenuli sa slavljima, odnosno nabacili su onaj blagdanski mood, jedni nose kapice, jedni su u potpunosti promijenili stil odijevanja, a kako bi što bolje pristajao svjetlucavoj okolini.

Neki pak su se odlučili za unošenje raznih šljokica i ukrasa u i na bradu kako bi izgledali, vjerojatno, primjerenije ambijentu. U jednom kasnijem članku pak ćemo pisati o tome zašto je ovo potonje jako loša ideja i kako negativno utječe na nas, ali i na okolinu.

Uglavnom u današnjem ćemo tekstu spomenuti tri aktivnosti iz svakodnevnog života koje sa sigurnošću štete našoj bradi. Možda ta oštećenja neće biti vidljiva odmah, ali nakon nekog vremena vrlo je vjerojatno da ćemo, u najmanju ruku, požaliti.

Redovito boravljenje u sauni

Mnogi od nas, možda točnije, mnogi od vas, česti su gosti teretana i vježbališta, a sve je više teretana koje imaju i saunu. Drugim riječima, nema boljeg od 15 minuta boravljenja u sauni, a nakon napornog vježbanja i tesanja mišića. Sauna tako pomaže otvaranju pora, relaksaciji mišića i uglavnom nakon nje se osjećamo nekako bolje, opuštenije i prije svega čišće.

No, tako se ne osjeća i naša brada. Koliko vrući zrak i ambijent saune pomaže našoj koži i mišićima, toliko šteti bradi. U najmanju ruku suhi i vrući zrak isušuje bradu, pomaže nepoželjnom formiranju čvorića, ispucalih vrhova i svakako utječe na pojačani gubitak esencijalnih ulja koje naše tijelo proizvodi.

Umjesto saune bradonji se stoga preporučuje boravak u parnim sobama. Iako na prvi pogled sve to izgleda isto u parnoj sobi glavnu riječ ima vlaga u zraku koja nudi sve što vam nudi i sauna, samo ne isušuje bradu

Pretjerana briga o bradi

Najbolje je savjetovati – pustite je neka raste. Redovito, ali ne pretjerano, češljanje, pranje i nanošenje dodatnih ulja bit će sasvim dovoljno za zdravu i bujnu bradu. Mnogi se bradonje ponekad previše trude oko brade, neki pak idu toliko daleko da su im češljevi uvijek pri ruci te svako malo prolaze kroz bradu kako bi izgledala što savršenije. No, ono što oni rade je upravo suprotno onome što žele postići. Bradu nakon jutarnjeg češljanja i nanošenja ulja pustite kroz dan da neka raste. Isto kako se ne igrate i ne tretirate kosu na glavi svakih pola sata tako nemojte tor aditi ni s bradom.

Stalnim raščešljavanjem brada će uvijek biti u nekom stanju stresa, a češljem ili prstima samo ćete joj dodatno trošiti potreban ulja i vlagu te joj pospješivati isušivanje,

Igranje s bradom, čupkanje dlaka sve su to navike koje radimo ponekad nesvjesno, a opet s druge strane dugoročno samo štetimo bradi.

Mi bradonje, kad smo zamišljeni, kad razmišljamo, kad smo zabrinuti nerijetko češkamo, probiremo po bradi. Sve je to ok, dok to ne postane opsesija i dok se ne uhvatimo da malo pomalo čupamo zdrave dlake. Ako već imamo tu naviku razmišljanja uz bradu, onda nekad vam ruka, odnosno prsti služe kao nježni češalj za bradu. Slobodno s vremena na vrijeme prođete kroz bradu ako vam to pomaže razmišljanju, ali nikako se ne upuštajte u razna čupkanja, traženja nečega u bradi.

Navika je to koja je prilično česta kod mladih i svježih bradonja koji bi što prije željeli postići onaj krajnji cilj, imati veliku, postojanu i savršenu bradu, no konstantno češljanje, igranje s bradom, oblikovanje će vas odvesti u suprotnom smjeru.

Zapuštanje brade

Druga pak je krajnost puštanje brade da raste, da čini i da živi kako joj je volja. Vrlo je česti savjet kod puštanja pune i velike brade da je samo pustimo neka raste. Na kraju krajeva u prethodnom smo odlomku i mi to savjetovali, no isto tako spomenuli smo i jutarnje raščešljavanje i nanošenje ulja.

Bradonja prije svega treba upoznati svoju bradu, mora znati kako reagira na razne preparate, podražaje, kojom brzinom raste, je l’ snažna i čvrsta ili se radi o nježnim pahuljicama. Sukladno tome bradonja će razviti idealan omjer i količinu takozvanog groominga. Nekima je dovoljno da se bradi posvete samo ujutro, neki to moraju raditi i do tri puta na dan jer im između ostalog i radna okolina nalaže da redovito peru bradu.

No, zapuštanjem brade da samo raste, a da je pritom ne češljamo, ne nanosimo dodatna ulja, a peremo je samo ostatkom šampona pri pranju kose samo ćemo dobiti, zapuštenu i neurednu bradu.

Uglavnom bradata gospodo, bez obzira na to što su blagdanski dani ispred dana, našoj bradi posvećujmo ni manje ni više nego onoliko vremena i pažnje kako smo je i naučili ovih silnih godina puštanja i suživota.