Parfemski triler iz Kölna ili gdje, kako i zašto je nastala kolonjska voda

Teško je i zamisliti da bi vitezovi tamo negdje prije 300 godina nakon bitke, sječe glava i udova, nekog totalnog masakra, odlazili na livadu brati cvijeće ili na plantaže po agrume za mirišljave vodice.

Ono, objese mač o klin, skinu oklop i odu brati sastojke za parfeme. Uvidjevši dobru poslovnu priliku, mladi Johann Maria Farina napravio je bussines plan i otišao u razvojnu agenciju da mu izrade projekt koji bi aplicirao za neki od EU fondova.

U agenciji su mu rekli neka prvo donese 232 dokumenta i registrira barem obrt ili jdoo. Nakon pola godine papirologije i obijanja vrata kraljevskog ureda, odlučio je izignorirati činovnike i započeti 1709. godine s proizvodnjom na crno u tvornici na Jülichovom trgu u Kölnu.

Dobro, sad smo malo pretjerali, uvjereni smo da je Farina te 1709. imao puno bolje uvjete za biznis nego današnji gospodarstvenici. Ako ništa drugo, nije morao plaćati spomeničku rentu.

Izmiksao je, dakle, ulja limuna, naranče, mandarine…, zapravo sve agrume koje je našao, dodao neke cvjetne note i bilje i taaaaadaa… tako i nastaše prva “kolonjska voda” (Francuzi Köln, naime, zovu Cologne).

Vele da ju je koristio i sam Napoleon Bonaparte, koji se proslavio i porukom svojoj Jozefini da obustavi oplahivanje dok se on ne vrati s ratišta. “Ne peri se, dolazim!”, napisao je napaljeni vojskovođa. Čovjek je, što da velimo, bio prvi začetnik prirodne kozmetike. A kako povijesni izvori znaju biti varljivi, možda je čovjek napisao “Ne deri se, dolazim!”

Kako bilo, danas je u Njemačkoj puno poznatija ona vodica “4711”, slavni unisex miris iz 1792. godine, kreatora monaha Wilhelma Muelhensa. To je ono što neki zovu “pokošeno sijeno” i vjerujemo da nema osobe starije od 30 koja se barem jednom nije njome zalila, a ne bi se iznenadili da su se mnogi, u nedostatku cuge, njome i nalili.

Taj Muelhens je podigao tvornicu u Glockengasseu i na tržište izašao s čudesnom vodom za “vanjsku i unutrašnju upotrebu”, koju je nazvao, vidi čuda, Kolnisch Wasser. Tada još nije bilo moderno patentiranje. Farina vjerojatno nije bio presretan, došlo je tu i do nekog suđenja, a rezultat je bio to da je 1875. (da, i tada su suđenja dugo trajala), nasljednik originalnog djeda Muelhensa promijenio ime svoje vode u “4711 Original Eau de Cologne.”

Ovo 4711 je adresa na kojem je poduzeće Muelhens GmbH & Co. bilo registrirano. Već 11 godina vlasnik je brenda globalniji igrač njemački Mäurer & Wirtz, koji prodaje i poznati parfem Tabac.

Farinin pak se Eau de Cologne i dalje može kupiti kao Echt Kolnisch Wasser, a koliko je poznato, u vlasništvu je obitelji Todo… , pardon, Farina. No, ne smijemo zaboraviti ni “Ugarsku vodu” koja je starija od kolonjske vode, tamo negdje iz 14. stoljeća, a koristila se i kao lijek sastavljen od ružmarina i vinjaka, da bi se kasnije dodavala i lavanda, kadulja itd.

No, ne bismo sad previše u povijest jer znamo gdje to obično kod nas završi. Na ustašama i partizanima. Kod nas pri upoznavanju nije u modi ono klasično “Beatlesi ili Rolling Stonesi?”, nego “Ustaše ili partizani?”. Eto, nadamo se da smo vam malo pojasnili kako je nastao termin kolonjska voda, najnetrajnija mirišljava voda koja ima samo od dva do pet parfemskog ekstrakta u alkoholu od 70 posto. Traje do dva sata. Nekome dovoljno…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.