Prvi u Hrvatskoj dodjeljujemo parfeme za našu političku elitu (prvi dio)

Ne može čovjek ovih dana pobjeći od politike, a i zašto bježati? Idemo lijepo našoj političkoj eliti dodijeliti parfeme koji bi im pristajali. Naravno, kriteriji su, kao i obično kad su parfemi u pitanju, čisto subjektivni, pa vas molimo bez živciranja.

Ako je vaš ljubimac dobio neki parfem za koji mislite da mu nikako ne odgovara, to ne znači da smo drugoj strani pogodili pravi miris. Npr. ako je mandatar Andrej Plenković dobio parfem za koji mislite da umanjuje njegovu veličinu, to ne znači da je njegov prethodnik Zoran Milanović prošao bolje. I obrnuto.

I još jedna važna napomena – među parfemima nema podjele na lijeve i desne. Ravnomjerno se prskaju na obje. Pa krećemo…

Andrej Plenković

Andreju Plenkoviću bismo dodijelili Refresh od Replaya. Ne, nije to zbog toga što je on novo lice koje treba osvježiti stranku, već zbog sastojaka. Gornje note čini bršljan, biljka koja polako obavija ogradu, živi zid, most ili stablo i ne pušta. Zatim slijede vodene, umirujuće note, kao lagani žubor potoka u šumici. Za kraj tu je zavodljiva sandalovina. U Replayu kažu da je to “harmoničan, gladak i siguran” miris. Sve jasno?

Zoran Milanović

Idemo sad na Z. Milanovića. Njemu bi pristajao AD Alain Delon Classic iz 1980. godine, muževan, macho miris pun začina i drveta. Vrlo je upečatljiv, no brzo je nestao i teško ga je već negdje pronaći.

Tomislav Karamarko

Iako nije više aktivan u politici, za Tomislava Karamarka predlažemo Hungary Water Eau de Cologne, čiji izvorni recept kuća Crabtree & Evelyn čuva od stoljeća sedmog… pardon, od 14. stoljeća. Glavni sastojci su biber, menta, geranijum i čempres.

Tihomir Orešković

Tehnički premijer Tihomir Orešković mogao bi uživati u aromatično-drveno-zelenom mirisu kuće Bruno Banani – Time to play. Ima u njemu nečeg između parfema njegova prethodnika i sljedbenika – sandalovine i čempresa.

Božo Petrov

Najteže je bilo pronaći miris za Božu Petrova. Tu smo se najviše dvoumili, obavljali dodatne konzultacije i vagali. U igri su bili Sacred Water od kuće The Harmonist, sjajni aromatično-vodeni miris za žene i muškarce, s naglašenim morskim notama, te Knightsbridge od Roberta Pigueta. Odluka je na kraju pala na Dangerous Complicity od sjajne niche kuće Etat Libre d`Orange. Ima tu svega, od ruma, đumbira, kokosa, lovora i (debele) kože do mekog, zavodljivog kašmira…

Evo što su osnivači kuće napisali: “For inspiration, we look to Adam and Eve. By eating the forbidden fruit, complicity took on another dimension, and became dangerous. They lost their innocence and their paradise. The door was opened to carnal energy, they were liberated from restrictions, and they could now create their own version of Eden”. Ako ne znate engleski, to je nešto o Adami i Evi, zabranjenom voću i raju u kojem se sve tajne saznaju.