Darwinov savjetnik: Može li muški parfem privući muškarca?

Može li?

Dragi Darwine, obožavam tvoje članke o parfemima. Ne sjećam se kad sam posljednji put pročitala tako lijepe članke. Inače ne volim čitati članke, ali tvoje sve članke čitam. Darwine, imam veliki problem!!! Htjela bih dečku kupiti parfem pod bor. Zove se Igor i ima 19 godina. Koji parfem da mu kupim?

Darwin
Draga obožavateljice, jedna od tisuća, rado ću ti pomoći, no nisi napisala boju kose i očiju tvog dečka, a dobro bi došao i broj cipela. izabrati parfem nekome pod bor je velik korak, pa bi bilo dobro da se preispitaš jesi li spremna za njega? Koliko je zapravo vaša veza ozbiljna? Danas parfem pod borom, sutra kinderbet u spavaćoj.

Pozdrav Darwine, zovem se Boris i student sam na MEV-u. Održivi razvoj. Imam super kolege, ali jedan mi ide na živce jer jako lijepo miriše i cure se stalno okreću za njim. Volio bih doznati koji parfem nosi, a sram me pitati jer mi je to nekako tu mač gej. Možeš li mi pomoći?

Darwin
Najjednostavnije bi bilo da pokušaš detektirati note u parfemu. Vrlo je važno biti uz njega prvih pet sati od nanošenja parfema, pa ga pokušaj zamoliti da prespavaš kod njega. Kad se ujutro istušira i stavi parfem, obrati pažnju na sastojke u početnim notama, ima li limuna, naranče, limete, yuzua, bergamota, kumkvata, pemela, hassaku, nerolija, crvene ili gorke narandže… drži se uz njega i prati razvoj situacije.

Što osjećaš nakon dva sata? Haićanski vetiver ili onaj s jave? Je li atlasni ili američki cedar? Ako je libanonski, onda je to neki skupi parfem jer se taj cedar navodno ne koristi jer je zaštićen, pa ga prijavi inspekciji zaštite okoliša.

Oko podneva probaj doznati osjeća li se amber, mahovina, možda kakav tamjan? Teško da ćeš sve to uspjeti prvi dan, pa zamoli frenda da i drugu noć prespavaš kod njega. Ako ne uspiješ ni drugi dan, pa ni treći i četvrti, jednostavno skupi hrabrost, budi muško, i onako dubokim glasom pitaj: “S čim se to svako jutro špricaš? Cijela soba smrdi.”

Darwin, treba mi preporuka za parfem za doček. Idem s ekipom na zabavu, svirali budu tamburaši.

Darwin
Za doček s tamburašima preporučujem neki parfem koji dira u žicu. Recimo, novi Gucci Guilty absolute, koji počinje s pomalo neugodnom notom goriva koje ti iscuri kad ga nalijevaš u kosilicu, pa se pomiješa s mirisom koji vjetar donosi iz susjedove štale s međimurskim konjem hladnokrvnjakom.

No, vrlo brzo to prerasta u odličan, ugodan miris koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Bit će sve bolji kako će tamburaši brže svirati, a na “julišku” slijedi ekstaza.

Dobar dan. Žena mi ima rođendan i želi parfem. Veli da ne smije biti neki za stare babe, a ni neki sladunjavi za mlade cure. Koji da joj kupim?

Darwin
Za suprugu tako istančana ukusa izaberi nešto srednje.

Darwine, počeo sam puštati bradu jer čitam Gentleman i natjecao sam se za najbradu. Nisam pobijedio, falilo mi je par centimetara, ali htio bih se počastiti nekim parfemom. Imaš neku ideju?

Darwin
Imam. Muškarci koji nose dugu bradu moraju paziti da ne koriste parfeme s cvjetnim notama, kako im se ne bi u bradu uvlačile pčele. Moja je preporuka neki parfem sa sastojcima od kojih se obično rade mirisna ulja za prostorije, najbolje s lavandom. U tom slučaju brada može poslužiti i kao medij za širenje mirisa, poput onih jastučića punjenih mirisnim biljem ili onih mirisnih borića za auto. Ako imaš jako gustu bradu, možeš u nju utrljati i suhe listove lavande. Mijenjaj svakih tjedan dana.

Darwin, znam da si jako zauzet i da dnevno dobivaš na tisuće poruka, ali molim te da ovu moju ne baciš u trash. Imam jednog prijatelja koji već dvije noći spava kod mene i imam neki čudan osjećaj da me stalno njuška. Inače, nosim Joop homme. Bojim se da taj parfem privlači i muškarce, bio mi je nekako slatkast, a sad kad vidim kako djeluje na frenda, još sam više sumnjičav. Mogu li muški parfemi privlačiti muškarce?

Darwin
Ne bi smjeli. Odi reklamiraj, možda je roba s greškom. Napravi prije jedan test: Našpricaj se, legni kraj frenda i priljubi se uz njega u položaj žlice kad opet prespava kod tebe, pa ako izazoveš neku reakciju, definitivno ga vrati i traži povrat novca.