NEOBJAŠNJIVE RUPE Znanstvenici u NASA-i zbunjeni bizarnom pojavom u arktičkom ledu

Operacija IceBridge, u kojoj se iz zraka jednom godišnje precizno mapiraju ledene mase oko oba polarna područja, ušla je u desetu godinu. Zbog neobične pojave koju su nedavno uočili u ledu ekipa u NASA-i i dalje se zbunjeno češka po glavi.

U okviru misije Earth Observatory sredinom travnja uočene su tajanstvene, zbunjujuće ledene rupe u istočnom dijelu Beaufortovog mora, a istraživači se i dalje trude objasniti neobičnu pojavu.

NASA-in znanstvenik John Sonntag snimio je 14. travnja fotografije ledenih rupa oko 80-ak kilometara sjeverozapadno od ušća rijeke Mackenzie u Kanadi.

“Vidjeli smo danas ove recimo-kružne oblike samo tijekom nekoliko minuta”, izvijestio je Sonntag, navodi NASA u priopćenju.

“Ne sjećam se da sam takve stvari vidio negdje drugdje”, dodao je.

NASA, međutim, nije komentirala koliko su velike tajnstvene rupe.

Prema riječima Dona Perovicha, geofizičara morskog leda na Dartmouth Collegeu, fotografije otkrivaju da u nekoć “otvorenim vodama” nastaje mladi led.

“Led je vjerojatno tanak, mekan, gibak i donekle savitljiv, što se može vidjeti u valovitim naborima ispred srednje ‘amebe'”, rekao je Perovich NASA-i. Dodaje da postoji i “opće gibanje novog leda s lijeva na desno”, što se može vidjeti po “raftingu prstiju” na “desnoj strani slike”, koju je objavila NASA.

NASA

Rafting prstiju je pojava koji se javlja kada se dvije ledena plohe sudare i jedna klize iznad i ispod druge, što rezultira uzorkom sličnom kada prst zakačite za drugi prst.

 

Nathan Kurtz, voditelj projekta IceBridge, slaže se da rafting za prste objašnjava obrasce slične prstima, ali je još uvijek tajna kako su rupe dobile polukružni oblik.

“To je definitivno područje tankog leda, možete vidjeti rafting prstiju u blizini rupe, a boja je dovoljno siva da ukazuje na malo snježnog pokrova”, izvijestila je NASA.

“Nisam siguran kakva bi dinamika mogla dovesti do polukružnih nabora koje okružuju rupe. Nikada prije nisam vidio takvo što”, rekao je Kurtz.

Moguće objašnjenje, kaže Walt Meier, znanstvenik u američkom Nacionalnom centru za snijeg i led, u načinu na koji se voda kreće preko snijega i leda kada tuljani izrone po zrak, što ispire snijeg.

Arkive photo - Aerial image of harp seal breathing holes in iceMeđutim, drugi znanstvenici, poput Chrisa Shumana, glaciologa sa Sveučilišta Maryland, imaju drugačije teorije.

“Ovo su općento plitke vode, tako da postoji mogućnost da su to samo ‘topli izvori’ ili se pojavili ispusti podzemnih voda koje dolaze iz planina u unutrašnjosti”, rekao je Shuman.

“Druga je mogućnost da toplija voda iz Beaufortovih struja ili iz rijeke Mackenzie pronalazi svoj put do površine zbog promjene u dubini vode, upravo onako kako nastaju neke polinije”, dodao je Shuman. Polinije su velika područja otvorene vode okružena morskim ledom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.