Iza svakog istinskog gentlemana stoji njegova gentlemanska soba

Vjerujem da ste se susretali s izrazom ‘man cave’ što bi u nekom slobodnom prijevodu značilo ‘špilja za muškarca’ odnosno dio stana ili kuće, a obično jedna zasebna prostorija koja je rezervirana samo za muškarca i njegove prijatelje. Obično bi to bilo (ne)uređeno po njegovom izboru i opremljeno isključivo muškim ‘artiklima’ – veliki TV za tekme, frižider s pivama, jeftini kauč za 4 odrasle muške osobe, snack bar, igrače konzole itd.

Ako ste takav muškarac, da kažemo muškarac jednostavnih potreba – hrana, zrak, pivo, tekma, žena onda se držite vi svoje sive rupe koju nazivate prostorom za muškarca.

Pravom pak gospodinu, muškarcu kojem se život ne svodi na igranje igrica, gledanje sporta i razmnožavanje onda treba pravi pravcati ‘study room’ ili ‘study lounge’ odnosno nazovimo je jednostavno gentlemanska soba, a može radna soba ili popularno biblioteka (nažalost bila kakav prijevod ne prevodi i duh naziva).

Soba američkog glumca Rainna Wilsona u Los Angelesu
Soba američkog glumca Rainna Wilsona u Los Angelesu

Uglavnom radna soba, soba za studiranje, soba za odmor mjesto je gdje bi muškarac došao nakon posla i gdje bi odmorio nakon napornog radnog dana. Objesio bi jaknu, kaput ili sako na vješalicu te sjeo u kožnu fotelju. Uzeo nešto za pročitati, natočio si omiljeno piće i neko vrijeme uživao u vlastitoj samoći.

Gentlemanska soba nije nužno soba isključivo za odmor i kontempliranje misli, već to može biti i soba za biljar i društvene igre, to naravno može biti u slučaju radne sobe, kućni ured.

Soba za čekanje Ernesta Hemingwaya
Soba za čekanje Ernesta Hemingwaya

Iako su se vremena drastično promijenila to nije razlog da, ako imate mogućnosti, rezervirate jedan dio kuće ili stana da bude vaša radna soba.

Potrebna vam je fotelja, što udobnija to bolja jer to je ipak mjesto na kojem ćete dnevno kontemplirati i reflektirati si sve misli aktualnog dana. Nekoliko polica, namještaj za odlaganje na kojima se nalaze vama prijeko potrebne stvari koje vam trebaju biti nadohvat ruke.

Svakako uz to ide jedno malo mjestašce, stolić na kojem će se nalazi vaša pića, pokoji viski u društvu gina.

Umjesto PS4 pak ubacite dobar stari šah, a moderne digitalne streaming reproduktore zvuka zamijenite starim gramofonom.

Iako se vremena mijenjaju potrebe i želje istinskog muškarca, gospodina ostaju manje više iste.

Najosnovnije što vam je potrebno za opremanje gentlemanske sobe:

 1. prostorija ili odvojeni kutak u sobi
 2. radni stol ili mali stolić za odlaganje
 3. kvalitetan uredski stolac ili fotelja
 4. stolna svjetiljka
 5. globus
 6. kemijska olovka ili nalivpero samo za sobu
 7. neka umjetnina za zid
 8. knjige za čitanje
 9. otvarač (nož) za pisma
 10. rezač cigara ili pribor za lulu
 11. viski
Soba za biljam Marka Twaina
Soba za biljar Marka Twaina
Biblioteka Ralpha Laurena
Biblioteka Ralpha Laurena
Kućni ured Mickeya Drexlera
Kućni ured Mickeya Drexlera