GADGET: Kako znati kakav powerbank vam treba

powerbank
Još nedavno, kad bi se ispraznila baterija mobitela ili fotoaparata, a nismo u blizini utičnice, mogli smo samo sjesti i plakati.

Tehnološki napredak donio nam je mogućnost da, gdje god da idemo, sa sobom ponesemo “kanticu” struje ili powerbank. Nećemo pisati zašto je powerbank potreban, sigurni smo da i sami imate dovoljno razloga. Pisat ćemo o tome kakav powerbank vam treba.

Zbog čega su bitni miliamperi (mAh)

Kao što i svaka baterija ima različit kapacitet u miliamperima, tako ima i svaki powerbank. Zbog čega je količina miliampera bitna? Idealno je da powerbank ima veći kapacitet nego baterija koju treba napuniti, na primjer, baterija mobitela.

Ukoliko powerbank ima veći kapacitet, napunit će bateriju mobitela u potpunosti. Ukoliko ima manji kapacitet nego baterija mobitela, neće je napuniti “do vrha”, već samo dopuniti. Međutim, svejedno ćete ga moći upotrijebiti, obavit će svoj posao, ali do granice njegovog kapaciteta. Minimalni kapacitet powerbank uređaja najčešće je 2600 mAh, što je dovoljno da jednom potpuno napunite bateriju mobitela.

Koliko brzo mogu napuniti bateriju

Brzina punjenja ovisi o nekoliko faktora. Za početak, o kapacitetu baterije koju trebaju napuniti. Ako se puni baterija mobitela, za to će biti potrebno par sati, dok će za bateriju većeg kapaciteta, na primjer za tablet, trebati više vremena. Zatim, ovisi o kapacitetu powerbanka.

Uređaji s većim kapacitetom ne moraju nužno biti brži od onih s manjim kapacitetom. A tu je i broj baterija koje istovremeno može puniti. Ukoliko powerbank odjenom puni više uređaja, brzina punjenja bit će manja.

Što se sve nudi

Goal Zero Yeti za gerilce

powerbank

Svejedno je planinarite li na pola puta prema vrhu Kilimandžara i ovisite jedino o navigaciji ili vam je usred noći “riknuo” automobil na slabo prometnoj cesti, ukoliko je baterija mobitela prazna, u nevolji ste. No, ne služe powerbank uređaji samo za punjenje baterije mobitela, njima možete puniti razne druge baterije, pa čak ih koristiti i kao mini generator.

Ako ste gerilski tip, onda je Powerbank Goal Zero Yeti savršen uređaj za vas. Kapaciteta 14000 mAh može 2 puta napuniti laptop (bateriju laptopa napuni za dva sata), 6 puta tablet, 15 puta mobitel ili možete 50 sati imati upaljena svjetla (12V). I Yetija trebate ponekad napuniti, a koliko vremena će trebati za to ovisi o načinu i vremenskim prilikama.

Pri punjenju standardnim putem, uključivanjem u strujnu utičnicu, trebat će otprilike šest sat. Punite li ga u automobilu, uključivanjem u auto-upaljač, potrajat će osam sati. Ukoliko ga punite njegovim solarnim punjačem, ovisno o vremenskim prilikama, to može potrajati i 24 sata. Od izlaza ima AC 220V izlaz, dva 12V izlaza – auto i 8 milimetarski, te USB izlaz, čime su pokrivene apsolutno sve vrste uređaja koje ovaj powerbank može puniti ili napajati.

Voltcraft, najbolji omjer cijene i kvalitete

powerbank

Tražite li snažan uređaj, malih dimenzija, za punjenje uređaja s mikro USB ili USB priključkom, Voltcraft PB-20 dobar je omjer cijene i kvalitete. Težine samo 480 grama i kapaciteta 18000 mAh istovremeno može puniti baterije dva uređaja. Koliko u powerbank uređaju ima struje, pokazat će indikator s četiri LED lampice, a možete ga koristiti i kao svjetiljku s mogućnošću emitiranja SOS Morseovog koda.

powerbank

Sličan uređaj je i Voltcraft UC8, LED svjetiljka s dva načina osvjetljenja i mogućnošću emitiranja SOS Morseovog koda. Obzirom da je glavna funkcija ovog uređaja svjetiljka, kapacitet powerbank uređaja je manji – 2600 mAh, ali dovoljan da jednom napuni bateriju mobitela ako se nađete u nevolji na otvorenom.

Šminkerska varijanta za finu gospodu

powerbank

Postoji i šminkerska varijanta koju ćete rado pokazivati, Voltcraft PB-12 s USB upaljačem i UV svjetiljkom. Elegantnog izgleda, kromiranog kućišta, kapacitet ovog powerbank uređaja je 5200 mAh, što nas je iznenadilo. Često smatramo, ako uređaj dobro izgleda, da će njegove performanse biti slabije. Međutim, ovdje to nije slučaj. Evo, što sve ovaj ušminkani malac može.

Indikator s četiri LED lampice, pokazat će vam stanje napunjenosti powerbank uređaja. Može puniti uređaje koji se priključuju isključivo na mini, mikro i USB priključke. Automatski se isključuje kada je baterija uređaja kojeg puni napunjena. Sam powerbank puni se putem USB priključka na računalo i to može potrajati nekoliko sati. Ugrađena svjetiljka može emitirati obično, ali i UV svjetlo kojim možete, na primjer, provjeriti originalnost novčanica.

Upaljač za cigarete fukncionira pomoću ugrađene spirale koja može postići temperaturu do 90ºC. Istovremeno ne možete uređaj koristiti za punjenje baterije i kao upaljač. Ukoliko to učinite, punjenje baterije automatski će se isključiti.

Ovo je tek nekoliko powerbank uređaja koje smo izabrali iz ponude od njih osamdesetak različitih. Što se još nudi svakako pogledajte ovdje.

Promo: Conrad.hr