TAJNA VJEČNE MLADOSTI Anatoli Bugorski, gospodin koji je gurnuo glavu u akcelerator čestica

I nekim čudom preživio.

Akcelerator ili ubrzivač čestica uređaj je koji ubrzava nabijene čestice skoro do brzine svjetlosti. Ubrzivači su izumljeni u tridesetim godinama prošlog stoljeća kako bi proizveli energijske čestice za istraživanje strukture atomske jezgre.

Uglavnom dosad su ovakvi ubrzivači doveli do mnogih otkrića na području fizike čestica, a možda jedno od najpoznatijih je i otkriće jedne nove čestice – Higgsovog bozona.

No, kakva bi to bila otkrića ili znanstveni uređaji da netko u nekom trenutku ne gurne glavu u njega. Drugim riječima, trebalo se odgovoriti na vječno pitanje – što se događa ako se gurne ljudska glava u ubrzivač čestica?

Srećom pa su postojale 1970-te godine prošlog stoljeća, postojao je Institut za visoku energiju u bivšem SSSR-u, na tom institutu postojao je ruski ubrzivač čestica znani kao sinkrotron U-70, ali i postojao je znanstvenik tog instituta, Anatoli Bugorski. Od svega spomenutog danas postoji, živi samo Bugorski.

Uglavnom, 13. srpnja 1978. godine Bugorski je gurnuo glavu u sinkrotron kako bi provjerio dio opreme koji nije radio ispravno. I onda je baš poput klasičnih triler/hladnoratovskih/akcijskih filmova u tom trenutku zakazao sigurnosni mehanizam sinkrotrona U-70 koji je glavu Bugorskog propucao snopom protonskih zraka.

Zraka je ušla na stražnjem dijelu glave, a izašla kroz nosnu šupljinu. Bugorski je istog trenutka odvezen u bolnicu na liječenje, ali prije svega i na ispitivanje i studiranje ove rijetke pojave u znanstvenim kuloarima.

Prema njegovim riječima nije osjetio nikakvu bol, a sve što je vidio je “bljesak snažniji od tisuću sunca”. Doktori jedino što su u onom trenutku mogli vidjeti je da je glava Bugorskom jako natekla.

Iako su mu znanstvenici i doktori prognozirali svega par dana života, Bugorski je živ još danas. I nema nikakvi nadnaravne super moči, ali bi mogao biti odlična ideja za neki Marvelov film.

Naime, nije ni čudo što su doktori prognozirali sigurnu smrt Bugorskom jer je u trenutku udara zrake u njega ušlo 2 000 greja, a izašlo 3 000 greja zračenja. Grej je mjerna jedinica za apsorbiranu dozu ionizirajućega zračenja, izražena kao omjer upijene ili apsorbirane energije i mase ozračenoga tijela.

Ono što je bitno je to da je poznato da osoba koja bude ozračena s 5 greja nažalost bude žive još najviše 14 dana. Barem tako kaže teorija.

Danas Bugorski ima 75 godina, dakle živ je, bez ikakvih ozbiljnijih posljedica. Čak je u međuvremenu i doktorirao.

Jedino što je primjetno je to da mu je lijeva strana lica kroz koju je prošla zraka ostala zamrznuta u vremenu, drugim riječima dalo bi se opisati kao vječno mlada. A to znači da mu lijevi dio lica nema, za razliku od desnog, bore i ostale znakove starenja.

I postavlja se novo pitanje – kome još danas treba Botox, kad diljem svijeta postoje ubrzivači čestica? Možda doista u poznatom i kompleksom LHC ubrzivaču u CERN-u leži tajna vječne mladosti.

Doduše budite spremni živjeti s povremenim napadima epilepsije, privremenim gubitkom kose i kože na tom dijelu, lokalne paralize i osjećajem odsutnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.