MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA Ovako će vaši ručnici uvijek biti mekani

Ako želite – a nema tko to ne želi – da vam ručnici uvijek budu mekani, onda smanjite količine deterdženta i omkešivača rublja. I nemojte ih sušiti po radijatorima.

Malo je toliko utješnih i ugodnih stvari poput umatanja u mirišljavi mekani ručnik. Zato neke ljude strahovito živcira kada ručnici nakon nekoliko pranja prestanu biti mekani i pretvore se u brusni papir.

Ako i vi spadate u tu skupinu, pa još dodajete i velike količine omekšivača da biste im vratili mekoću, gubite i vrijeme i novac.

Stručnjakinja za interijere Rachel Cohen kaže da je manje zaista više kada je riječ o ručnicima, odnosno da bismo trebali koristiti manje deterdženta i omekšivača kada ih peremo.

Točnije, ona tvrdi da uopće ne bi trebalo koristiti omekšivač kada perete ručnike, već samo malo praška ili gela za pranje rublja.

Također, savjetuje da, ako ih sušite u sušilici, smanjite vrijeme sušenja te da u sušilicu ubacite čistu tenisku lopticu, čime će duže zadržati mekoću.

Perite ih u mlakoj vodi

Ručnike najvjerotnije perete na visokoj temperaturi kako biste bili sigurni da su stvarno čisti. Ipak, Rachel sajvetuje da ih perete u mlakoj vodi ili barem na nekoj nižoj temperaturi, jer temperatura od 30° neće uništiti bakterije, ali zato ona od 40° već hoće.

“Pranjem u hladnoj vodi neće se skupljati rubovi, pomaže i da se boja duže zadrži na ručnicima i bolja je za eventualne mrlje”, objašnjava.

Ne koristite omekšivač

Kemikalije u industrijskom omekšivaču zapravo mogu oštetiti vlakna i zbog njih ručnik postane krut nakon pranja.

“Umjesto toga, u sušilicu ubacite čistu tenisku lopticu u stroj kada perete ručnike i bit će prozračniji i mekaniji”, kaže.

Ne koristite puno deterdženta

Ako u perilicu stavite previše deterdženta, vrlo je verojatno da ručnici neće biti dovoljno dobro isprani, zbog čega će ostati pomalo tvrdi.

Dakle: i s deterdžentom umjereno.

Ali ima još jedna “caka” za mekše ručnike: kod zadnjeg ispiranja dodajte kap-dvije alkoholnog octa. Ocat će ukoloniti sve ostatke deterdženta, a vlakna će biti pahuljastija i mekša.

Nemojte ih presušiti

Ručnici koji dobro upijaju vodu brzo se suše, zato ih stavite na najkraći program za sušenje ako to radite u sušilici. Ako i ne budu sasvim suhi kada program završi, bolje je da ih objesite i pustite da se prirodno osuše, kako biste spriječili oštećenja.

A sušenje na suncu je daleko najbolje, jer UV svjetlost iz sunčevih zraka ubija bakterije.

Osim toga, ručnike nikada ne bi trebalo sušiti na radijatoru jer će biti ne samo tvrdi i oštri, nego doslovno kruti.

Koliko često treba prati ručnike?

Bez obzira na to koliko vam je tijelo čisto, ručnik je sigurno prljaviji nego što mislite. Uostalom, svaki put kada ga koristite, sa sebe skinete tko zna koliko mrtvih stanica kože i masnoća koje izlučuje vaše tijelo.

Osim toga, ručnici nakon upotrebe ostaju vlažni, zbog čega postaju idealna podloga za bakterije i plijesan.

Stručnjaci kažu da bi ručnike trebalo mijenjati svaka dva dana i prati na temperaturama od 40 do 60° Celzijevih. Viša temperatura će, osim bakterija, uništiti i sve tragove plijesni. Ali 40° je optimalna temperatura želite li da vaš ručnici budu mekani kroz duže vrijeme.

Također, savjetuje se da u perilicu dodate i pola šalice sode bikarbone, kako bi ručnici bili svježiji i kako ne bi “mirisali” na vlagu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.