Autorica članka časopisa FHM postavila je 9 pitanja vezanih uz navike muškaraca u kupaoni i WC-u. Šaljemo joj odgovore

Zar smo doista samo mi, muškarci, ti koji zapišavamo WC školjku, ne čistimo za sobom, ostavljamo dlake od brijanja, depiliranja i nakon tuširanja, začepljujemo odvode te ne vodimo brigu o higijeni?

U časopisu FHM izašao je jedan pomalo uvredljiv članak kojeg čitajući, kao muškarac, već na prvu dobivam onaj generalni ženski stav prema muškarcu, njegovoj higijeni i nepotrebnom generaliziranju o tome kako smo mi u biti neuredne spodobe koje ne čiste za sobom i tako dalje. Autorica članka Melissa Copelton, kako i sam kaže odrasla je u društvu braće i sama zna kako su muškarci neuredna stvorenja.

Negdje kasnije u članku se ispravila da se to odnosi na dio muškarca, ali opet pozivanje bioloških predispozicija u muškaraca za ostavljanjem navodno neurednih kupaona iza sebe je nešto što samo stvara jaz između dva spola, ili roda, kako želite.

Uglavnom autorica se pitala, ali je nekako odlučila i sama sebi odgovoriti. No, uzimamo njezina pitanja u ruke i šaljemo joj ovim putem direktne odgovore. Pišemo hrvatskim jezikom, pa ako želi englesku verziju neka se koristi Google translatorom. Nadamo se da zna, pošto eto žene imaju tu neku biološku predispoziciju te nikako da nauče i savladaju računala te ostale moderne tehnologije, barem dio njih. Znam da zvuči pomalo ružno i uvredljivo, ali to je taj isti ton koji mi muškarci moramo slušati i navodno tolerirati na dnevnom nivou.

1. Zašto inzistiramo da WC daska ostane dignuta u javnom tolaetu?

Ne inzistiramo i ne volimo je dirati, isto tako kao što je ni vi ne volite dirati jer je prepuna bakterija i ostalih, doslovno sranja. Razlog tome je što i dalje postoje i postojat će muško/ženski mamlazi koji će zapišavati i, da budemo prosti, zaseravati sve samo ne mjesto predviđeno za to. Draga Melissa, posjetio sam nekoliko javnih ženskih WC-a. U nekim sam skoro povraćao. Dakle problem koji se nameće muškoj populaciji uvelike prouzročuje i ženska populacija.

2. Zar je toliko teško pogoditi pišalinu u školjku?

Svakako je teže nego ženama. Međutim, pitajmo se, zar je doista u redu uloške ostavljati u WC školjki? Da, uvijek će biti mamlaza koji su neodgojeni. Uvijek će biti onih koji nikako ne mogu pogoditi WC školjku, uvijek će biti dama koje će tampone i uloške ostavljati u zajedničkom toaletu. Nije uvijek razlog zapišavanju nemar, ponekad bude razlog tome jednostavno nemogućnost, razni zdravstveni razlozi. Spominjanje kognitivnog hendikepa po tom pitanju samo više govori o autorici nego o muškarcima. Na kraju krajeva većina muškaraca piša u WC školjku, čisti za sobom i uredna je.

3. Što mislimo da se događa s dlakama nakon brijanja?

Veći dio počistimo i stavimo u koš. Dio isperemo. Da, nakon nekog vremena odvodi se začepe. Mi, muškarci smo ti koji uzimamo alat u ruke i čistimo odvode, no ono što tamo pronalazimo nisu samo sitne dlačice ostale nakon brijanja. Ima tu i noktiju, ženskih, ima tu i ostatak depiliranja, pronađe se svašta

4. Zašto mislimo da je dobra ideja koristiti tuđu britvicu za brijanje?

Nije. Ne znam Melissa u kakvom si ti okruženju živjela, ali muškarcu je jako bitno da koristiti svoje britvice. Vaše britvice za depiliranje tko zna čega nisu pogodne za naša lica. Na kraju krajeva, draga Melissa vi ste te koje nerijetko uzimaju naše stvari i briju, ponavljam, tko zna što. Kraj priče i bilo kakve rasprave po tom pitanju.

5. Kad smo kod brijanja, sve one stidne dlake jednosatno neće ishlapiti nakon tuširanja.

Kakvo to ima veze s brijanjem? Doista ne znamo koji sve to problemi muče Melissu i, da kažemo, žene općenito? Ako netko, muško ili žensko, ostavlja prljav tuš iza sebe, to je onda stvar osobnog odgoja te osobe.

6. Zašto ostavljamo mokre ručnike na suhih ručnicima?

Ok, to se događa, razlog tome je što ne razmišljamo previše o tome. No, prilagođavamo se. Ali opet ne vjerujem da je to omaška isključivo muškog roda.

7. WC papir treba zamijeniti kad se potroši.

Mijenjamo ga. Savjet gospođama, kad samoinicijativno određujete “mjesta za određene stvari” u stanu, probajte razmišljati praktično i logički. Stvari koje koristimo svaki dan stavite na niže police, a one koje koristimo rijetko na više police, sukladno tome WC papir ostavljate u ormariću koji se nalazi u WC-u, kupaonici, a ne u skladištu s druge strane hodnika.

8. Vlažne maramice, kako to da ne možemo uzeti samo jednu i zašto ih uguramo duboko u kutiju da ih one ne mogu uzeti?

Melisa, ako nisi primijetila muškarci su malo jače konstitucije te su ipak nagrađeni malo debljim i jačim rukama i prstima tako da je potrebno uložiti znatno više truda i razmišljanja u tome. Isto tako nas može zanimati zašto kad se iz vedra nema u subotu navečer odlučite usisavati stan same ne pomaknete taj kauč koji vam smeta. Nedaj bože da vam kažemo – pomakni si ga sama.

9. Koliko prljava treba biti kupaonica da nam bude odvratna za upotrebu?

Vrlo vjerojatno je to kod pojave gljivica na očitim mjestima, no ne vidimo razloge zašto bi do toga uopće moralo doći. U nekoj zdravoj i normalnoj sredini zajedničkim snagama jednom tjedno očiste habitat u kojem žive tako da ne smeta i da nema potrebe za ovakvim pitanjima.

Vjerujte nam drage dame, u nekim smo sferama život iznimno tolerantni, toliko da postajemo tupi već na neke stvari. Stoga ono najmanje što se očekuje od vas, da očekuje se od vas, da pokažete malo razumijevanja i za nas i sve će biti baš super.