Gospodo, ovo je 5 svakodnevnih situacija i slučaja diskriminacije muškarca u društvu

Kad nam netko spomene spolnu diskriminaciju prvo i jedino što mnogi vide je da je diskriminacija usmjerena prema ženi.

No, vrlo je često, nažalost i normalno, da su žrtve te nepoštene prakse upravo muškarci.

Možda je na prvu malo teško to povjerovati jer žrtve su obično slabije osobe, dakle žene, djeca, stariji. Također uplitanje pozornosti gladnih medija sve više po strani ostavlja diskriminaciju prema muškarcima dok se, a vrlo često radi postizanja čitanosti, i naposljetku zarade, najčešće bave aktualnim i vrućim temama kao što su diskriminacija prema ženama, djeci, starijima ili pripadnicima druge rase.

No, svim mi živimo na istom planetu u istoj globalnoj zajednici i svi mi, i muškarci, smo nerijetko žrtve bilo kakvog oblika diskriminacije. Evo nekoliko primjera iz svakodnevnog života.

Muškarci imaju veće izglede za ozljedama pa i smrću na radnom mjestu

Iako prema zakonima o ravnopravnosti općenito poslodavac ne smije raditi razlike na osnovu spola, godina, invalidnosti, boji kože i slično to nažalost nije slučaj. Za određeni posao koji mogu odraditi sve nabrojene skupine, vrlo je velika vjerojatnost da će se poslodavac odlučiti za mlađeg muškarca.

Žene su najčešće diskriminirane tako da u prosjeku dobivaju manje plaće, no s druge strane muškarci su ti kojima se dodjeljuju opasniji i teži poslovi. Bez obzira na to što danas žene mogu odrađivati poslovne zadatke na svim područjima, nerijetki je slučaj da potencijalno opasniji zadaci pripadaju upravo muškarcima. To je, gospodo, znak diskriminacije.

Muškarci dobivaju oštrije i duže zatvorske kazne

Dosadašnje studije koje su se pozabavile istraživanjima duljina zatvorskih kazni pokazale su da u prosjeku muškarcu za isto kazneno djelo bude dosuđena i do 63% dulja zatvorska kazna nego ženi. Isto tako žene su znatno češće oslobođene raznih optužbi od muškaraca.

Dječaci lakše i češće dobivaju lijekove za smirenje od djevojčica

Po prirodi su dječaci znatno življi i aktivniji od djevojčica, što pak u današnje moderno doba nije baš zgodna situacija jer upravo zbog svoje “hiperaktivnosti” okolina češće poseže za lijekovima za smirenje kod dječaka nego kod djevojčica. To se vrlo često radi u modernijim sredinama gdje se dječake smiruje spomenutim lijekovima u razredima gdje najčešće dominiraju djevojčice.

Većina beskućnika su muškarci

Ako pogledate oko sebe, a nije vam potrebno ni istraživanje ni ikakvo dokazivanje, većina su beskućnika upravo muškarci. Razlog tome je što su oni diskriminirani prilikom primanja pomoći od strane socijalnih službi. Razlog tome je često što se podrazumijeva da su žene majke i time obveznije u čuvanju djeteta pa će tako lakše i jednostavnije doći do prijeko potrebne pomoći od muškaraca. Također postoji više skloništa i kuća pomoći za žene nego za muškarce koji su, također, izgubili sve.

Muškarci su isto tako i žrtve obiteljskog nasilja

Studije pokazuju da su muškarci, unatoč fizičkoj dominaciji, žrtve nasilja u skoro pa i 40% slučajeva. Iako su zakoni po tom pitanju neutralni što se tiče spola, njihova primjena većinom slučajeva ide u korist žena, dok muškarci ostaju diskriminirani. Muškarci budu uhićeni za skoro svako nasilje u kući, te će dobiti teže i duže kazne bez obzira na to što su u tom nasilju bili povrijeđeni ili pak su žrtve.

Stoga, gospodo, iako muškarci onako na prvu uživaju više društvenih privilegija od žena, isto su tako i sve više žrtve spolne diskriminacije.

Popularizacija feminizma stavlja muškarce i njegovu žrtvu u sjenu, no svakako oni imaju svoja prava i moraju tražiti bilo kakvu kompenzaciju za svu onu diskriminaciju koju doživljavaju na poslu ili bilo kojim drugim sredinama.