Nakon kriptovaluta izašao je i međunarodni indeks cijena marihuane. Zagreb i Hrvatska čak nisu na dnu ljestvice

A kako kažu mnogi uspješni ljudi, uzmi ono u čemu si dobar i dovedi do savršenstva. Pa ako nismo tako loši u konzumiranju marihuane, zašto ne bi spašavali ovu posrnulu državu - pušenjem.

Ovaj međunarodni indeks cijena prikazuje cijene jednog grama marihuane u 120 različitih gradova diljem svijeta. Cijelu je akcija popisivanja cijena te indeksiranja istih financijski poduprla tvrtka Seedo koja se specijalizirala za izradu automatskih hidroponičkih sudstva za potpuni uzgoj, ne samo marihuane već i raznog drugog bilja.

Uglavnom, indeks pokazuje da je najskuplji gram marihuane u Tokiju te za njega morate izdvojiti 32,66 dolara, dok je najjeftiniji u glavnom gradu Ekvadora, Quitou gdje gram košta svega 1,34 dolara.

Spomenimo da je u Australiji cijena grama marihuane 9,65 dolara i to u Camberi, te u Nicu u Francuskoj 9,4 dolara. Naime, Australija ima sličnu zakonsku regulativu kao i Hrvatska gdje je konzumacija kanabisa djelomično legalna. U Francuskoj je ista potpuno ilegalna. Barem tako navodi indeks cijena. A u prijevodu to znači da je i dalje ne smijete konzumirati, a sama konzumacija povlači prekršajnu, a ne kaznenu prijavu.

No doći će gospodo i bolja vremena, kad nas neće navlačiti na razne (marketinške) eksperimente poput, recimo, Tensilena i sličnih.

Cijena grama marihuane u Zagrebu je 9,43 dolara.

Spomenimo da se u državnu blagajnu ubere 75,26% ukupnih poreza na cigarete, te kad bi se marihuana oporezivala po tim aktualnim porezima na cigarete u blagajnu bi se ulijevalo dodatnih 24,34 milijuna dolara, odnosno 145 milijuna kuna godišnje. Kad pak bi se marihuana oporezivala po trenutno donesenom porezu na marihuanu u SAD-u, država bi godišnje uprihodila 40 milijuna kuna.

Godišnja potrošnja kanabisa u Zagrebu je oko 3,43 tone. Gospodo, ako malo pozornije pratite ovaj tekst uvidjeli ste da se te brojke odnose na Zagreb i okolicu, a dobro znamo da u Hrvatskoj ima znatno liberalnijih i sretnijih gradova od Zagreba.