Konoplja u parfemima – zabavno, a legalno

Gdje smo ono stali? Aha, kod cannabisa ili po hrvatski konoplje. S obzirom na sve što pratu tu jadnu biljku poznatu preko 6000 godina, pisat ćemo oprezno, da slučajno netko iz DORH-a i MUP-a ne pronađe nešto utuživo. Mada, danas se iz konoplje rade ulja, čajevi i razne pomade, pa što bi nekome smetalo da se govori o cannabisu u parfemima (molimo da ovisnici ovo ne shvate kao novu metodu konzumacije opojnih sredstava preko parfemskih bočica iz kojih bi se suspstanca prskala na kožu i potom udisala!).

Istinu govoreći, i brojni parfemi s uobičajenim sastojcima mogu izazvati neke sjajne efekte. Npr. slavni Chanel 5, LouLou ili Tresor na ženskoj koži… mmmmm… Može izazvati halucinacije.

Dosta za navlakušu.

Idemo sad izdvojiti nekoliko parfemskih ostvarenja s cannabisom. Na prvo mjesto mogao bi bez problema Nasomattov Black afgano, kojeg je izmućkao nos Alessandro Gualtieri. Osim konoplje, unutra je stavio još neke opijate, poput duhana i kave, tamjana, smole, drvenih i zelenih nota te, vidi čuda – ouda.

Sjajan parfem kojemu je jedina mana cijena. Bočica od 30 ml stoji debelo preko 1000 kuna, a utjeha može biti to što se radi o extrait de parfum (to smo svladali u prošlom članku).

Nadalje, tu je veličanstveni Kinski kojeg je kreirao Geza Schoen, fenomenalan tip koji se voli igrati u laboratoriju, baš poput Waltera Whitea iz “Breaking bada”, no tu svaka sličnost prestaje. Naime, bočica Kinskog vjerojatno je skuplja od bočice nečega što je pripravio White.

No, da ne ispadne da su svi s konopljom skupi, spomenut ćemo i Azzaro Club man, izašlog 2013., u kojem je konoplja skrivena (valjda zbog policije) između limuna, papaje, mošusa i, za svaki slučaj, drva zvanog hinoki, koje će sigurno zbuniti organe gonjenja.

Idemo sad opet na one skuplje, u kojima se nije štedjelo na konoplji. DSH perfumes lansirao je Bodhi sativu (Patchuoli project no. 1), u kojem su samo pačuli i konoplja. Kao i Black afgano i Kinski, i taj je unisex, dakle za zajedničko parfemsko opijanje.

Demeter fragrance izdao je jednostavan parfem Cannabis flower, za one koji ne vole komplicirano, a Fresh je izašao s Cannabis rose, konopljom pomiješanom s ružom, za romantičare (evo ideje za Valentinovo!). Taj je za žene, a Fresh je muškarcima namijenio Cannabis santal, sa sandalovinom.

weed-759987_1280

Konoplja je, vele, porijeklom iz Azije, odakle se proširila diljem svijeta (BDP je nakon toga izvoznicima sigurno drastično skočio). Koristila se odvajkada u medicinke svrhe, pa za tkaninu, a ono što policija ne voli vezano uz nju je količina THC-a, psihoaktivne supstance.

Guglajući smo došli i do zapanjujućeg podatka: THC se najviše izlučuje u smolastom ulju na dlačicama ženskog cvijeta! Frapantno! Našli smo (Wikipedia) i neke sinonime za kanabis koji se koiste u slengu: trava, vutra, ganđa, gras, cd, vulja, grinta, điđa, žiža, marica, mara, granje, zeleno, blitva, džika, munta, haplja, črč, butra, mumika, dim, peljivo, hansaplast, mrkva, vrvina, đuta, buksna, žika, đula gens, frula… (nastavite niz).

Napomena: konzumacija opojnih droga je zabranjena!

OK, vratimo se parfemima. Nije isključeno da će nakon ouda ili agara upravo konoplja biti jedan od hitova u parfemskoj industriji idućih godina. Reklama je osigurana, hype također, samo da malo spuste te cijene, pa da i široke narodne mase mogu uživati u opojnim oblacima parfemskog dima…

Podsjetimo se, riječ parfem i dolazi od latinskog per fumum, ili u prijevodu kroz dim. U idućem nastavku idemo na parfeme za svaki dan, s normalnim sastojcima, poput jasmina, vetivera ili mahovine… Ipak je vrijeme korizme.