Miris “pekla”, asfalta i zapaljenih guma

Volite li miris kamiona! Šoferskih gostiona, hormona do plafona, muškaraca tona, turbo je sezona? Severina voli, pa kaže: Ej, što volim miris od benzina ej, magistrala Dalmatina, hop, hop, malo, malo pa krivina, ljulja se kabina, turbo je mašina..."

Dobro, sad nakon što ste rastegnuli noge, ruke i glasnice, možete ponovno sjesti i naučiti nešto o parfemima koji podsjećaju na benzin, naftu, vreli asfalt, staru garažu, benzinsku postaju, Inu, Mol, Karama…

Kralj takvih mirisa svakako je legendarni Fahrenheit od Diora iz 1988. godine, za kojem uzdiše već 28 generacija žena. Ima tu i cvijeća i sandalovine i pačulija, no prepoznatljiv je po mirisu asfalta, ali ne onog kad Tegra obnavlja ceste, nego kad cestom projuri neka lijepa jurilica, Aston Martin na primjer.

Fahrenheit je nekad bio puno jači miris, no reformulacije su malo oslabjele tu benzinsko-asfaltnu notu.

Na sličnom je parfemskom putu i Ferrari uomo iz 2009. godine, kojemu je baza koža.

Za one koji žele još više, jače i brže, tu je sjajni Tar niche kuće Comme des Garsons, koja je lansirala seriju antiparfema koji frcaju od sintetike. Tar je, opisuju kreatori, trebao dočarati miris užarene asfaltne ceste, ispušnih plinova i dima cigareta.

Još avangardniji i hrabriji je Petroleum kuće Histoires de parfums, iz 2011. godine.

Mi Međimurci dičimo se naftnim poljem u Peklenici, pa je možda to najbolji ambijent za isprobavanje tog čudnog, ali vrlo zanimljivog mirisa. S opisom sad ne bismo duljili, ime sve govori. Ima tu i kože, ruže, ambera, pačulija, bijelog mošusa…

Iako ne spada u niche, mogao bi bez problema u tu ekstra klasu parfema i Black od Bvlgarija iz 1998., koji se može naći u svakoj boljoj parfumeriji i drogeriji. Na žalost, ne i na benzinskim postajama. Lijep miris koje neke vuče na asfalt, gume. Osjeća se jasno nota dimastog čaja lapsang-souchonga, a priču ublažava izražena nota vanilije.

Eto, ako volite takvu vrstu mirisa za muškarce koji se ne plaše zasukati rukave i leći pod automobil, pa makar samo da potraže ključeve koji su im ispali iz ruke u pokušaju da nakon šest piva otključaju bravu, samo navalite.

Muškarci, počastite se “prljavim” mirisima i bit ćete uvjerljiviji u glumljenju macho mena, a vi žene, ako želite doznati kako su mirisali muškarci poput Marlona Branda u kožnoj jakni na motociklu u filmu “Divljak”, kupite svom partneru neki od ovih parfema.

Zna Severina što je dobro…