Kako čistiti i održavati drveni češalj za bradu

Konačno vam je brada dovoljno narasla te ste se odlučili i naručili svoj prvi, jedini i najbolji drveni češalj za bradu. Što sada?

Paket je konačno stigao, a prvo što želite, što morate jest probati kako će nježno, bezbolno i bez čupanja isti prolaziti kroz vašu bradu.

Češalj za bradu vaša je osobna stvar, ne posuđuje se, ne iznajmljuje se i koristite ga za češljanje (samo) brade.

Prije svega, prije kupovine dobro proučite i istražite koji češalj najbolje odgovara vama i vašem tipu brade.

Obratite pažnju na oblik, materijale od kojih je napravljen, koliki je razmak i veličina zubaca na njemu, koliko drvo upija, odnosno distribuira ulja.

Neki drveni češljevi dolaze bez završnog i zaštitnog premaza te ih je dobro prije upotrebe “prilagoditi” bradi, neki imaju fini i glatki završni lakirani sloj.

Isto tako obratite pažnju da li je češalj rađen ručno ili strojno. Naravno birajte drveni materijal koji je izdržljiv.

Kao i mnoge druge stvari koje na neki način treba personalizirati, tako treba i drveni češalj, ponajviše onaj bez završnog premaza.

Drveni češalj, baš poput novog TV ili Playstationa zahtijeva onu prvu fazu inicijalizacije, setupa odnosno upoznavanje s vama.

Nazovimo taj proces startanje drvenog češlja.

Predlažem da prva češljanja radite na malo drugačiji način. Prije raščešljavanja brade namažite zupce uljem kako bi ga tih prvih nekoliko uporaba finalno oblikovalo i prilagodilo vašoj bradi.

Češalj nakon toga postaje prilično jedinstvena i osobna alatka prilagođena vama.

Dobro je da se ta prva ulja polako upiju u drvo, da drvo dobije svoj novi karakter.

Uglavnom kad ste ga jednom potpisali bradom, a nakon nekoliko tjedana svakodnevnog korištenja, imat ćete potrebu očistiti ga.

Izgledat će prljavo, a prvo što ćete pomisliti je oprati ga vodom.

No, to nikako ne činite.

Čistite ga uljem, a ne vodom

Naime, ako drveni češalj, što je u principu prirodno drvo tretirano uljima iz vaše brade, čistite vodom s vremenom će drvo popucati, javljat će se pukotine na kojima će zapinjati brada, a s njima i oštećenja, češlja i brade.

Rubovi će postati grubi, a češalj će se početi polako raspadati po istima. Prolaženje kroz bradu će biti neugodno, ostajat će komadići drveta u bradi, dlaka u češlju. Nastajat će neželjenje mikro pukotine u drvu, a što će rezultirati čupanjem dlaka te naposljetku kupovinom novog češlja.

Koristite li pak ulje za čišćenje češlja (maslinovo, suncokretovo ili bilo koje ulje koje je sastavni dio vašeg ulja za bradu, naposljetku najbolje ga je tretirati uljima koje inače koristite) on ne samo da će izdržati cijelu vječnost već će češljanje brade biti iz dana u dan sve bolje i nježnije iskustvo.

Naime, ulje ne samo da će očistiti drvo od nečistoća koje je pokupilo u vašoj bradi već će ga svojim svojstvima zaštititi i revitalizirati.

Evo nekoliko jednostavnih koraka kako da vaš drveni češalj potraje cijelu vječnost, a da češljanje brade postane jedinstvena, iz dana u dan sve bolja, senzacija:

  1. Nakon kupovine, a prije prvog nauljenog češljanja, predlažem da uzmete ulje, komad maramice i utrljate ga u drvo. Revitalizirajte i navlažite površinu češlja. Ostavite ga da odstoji tako preko noći, a ostatak ulja sutradan obrišite suhom maramicom. Vaš je češalj spreman za upotrebu.
  2. Gornji proces ponavljajte svakih par tjedana kako bi ga zadržali čistim i zdravim.
  3. Ako se s vremenom sakupi prljavština između zubaca češlja koristite suhu nježnu četku kako bi je očistili, najbolje je pomoću dječje četkice za zube. Nikako ga ne perite ni ne čistite vodom.
  4. Što se tiče skladištenja češlja stvari su prilično jednostavno. Skladištite ga na suhom i prozračnom mjestu. Zbog ulja i kontakta s vašom bradom češalj sadrži određeni postotak vlage i vaš DNK. Mnogi ga bradonje drže spremljenog u kupaoni, gdje je količina vlage najveća u domu, stoga se preporučuje da ga držite na nekom suhom mjestu. Zauzmite si dio noćnog ormarića u spavaćoj sobi gdje će se nalaziti većina vašeg asesoara za njegu brade. Izborite se za to.

Sad kad znamo osnove teorije vrijeme je za praksu.

Počnite primjenjivati ova logična pravila već danas i uvjerit ćete se koliko je vaš češalj nježan i postojan. Ako ste odabrali kvalitetan drveni češalj, velika je vjerojatnost da će, pravilnim održavanjem, isti izdržati cijelu vašu karijeru nošenja brade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.