5 bitnih i očitih razloga zašto brade nisu prolazna moda

Kako jedan od komentatora videa kaže: Muškarci su kroz vlastitu evoluciju više vremena nosili bradu nego se brijali. Stoga je upravo brijanje svojevrsna privremena moda, fad.

Kolege bradonje, junaci modernog doba i svega bradatog, nema mjesta ni panici ni strahu. Ovo upozorenje se ne odnosi na fadere, odnosno one privremene bradonje koji bradu nose zato što je ista baš ove sezone u trendu. Da eliminiramo svaku sumnju – brade nisu prolazna moda.

Iako se na raznim, manje i više poznatim, modnim mjestima opet počinje pronalaziti i objavljivati sijaset pamfleta i natpisa o nekakvom izlasku brade iz trenda, moramo se ponoviti – prave brade nisu, nisu nikad bile, ali ni neće biti stvar trenda. Naravno da postoje ljudi, trendseteri, tredfolloweri, trendposvuduše, trendtkoznaštosvene koji će svakog dana mijenjati vlastit stil i identitet, a samo kako bi bili u trendu toga dana, tjedna, mjeseca ili čak godine. To je njihovo pravo i svojevrsna obveza. Svaki ih bradonja poštuje i ne propitkuje njihov izbor.

Kod nas bradonja, stoga je krajnje vrijeme da se počnemo oglušivati na takve pamflete i da jednostavno živimo svoj život, živimo svoj stil. Stoga je ovo vjerojatno posljednji članak na tu temu na ovom portalu. Dovoljno smo pisali o tome, a tko nije upoznat s time neka se slobodno posluži tražilicom.

Uglavnom posudili smo opet malo Erica Bandholza iz Beardbranda da ispriča priču o 5 bitnih razloga zašto brade nisu fad, odnosno privremena i prolazna moda.

  1. Puštanje brade je prirodan proces. Ako jednostavno ne radimo ništa, ne ulažemo nimalo truda oko brade, ona će izrasti i rasti. Brade je dio muškarca od samih začetaka. Brijanje je nešto što je uvedeno kasnije u evoluciji.
  2. Mnogo je izbora stila. Vaša brada doslovno može biti slikarsko platno na kojem kreirate umjetničko djelo jedinstveno samo za vas.
  3. Znanost je stala u obranu brada. Znanstveno je dokazano da su bradonje, odnosno da je lice bradonje zdravije i manje nastanjeno lošim bakterijama nego kod obrijanog muškarca. Osim toga zimi nam grije lice i vrat, ljeti štiti od štetnih UV zraka.
  4. Danas se radna okolina uvelike promijenila. Nije više potrebno brijanje i čisto lice da bi se muškarca asociralo s uspješnim poslovnim čovjekom. Na kraju krajeva sama brada nema nikakve veze s našim znanjem, iskustvom, produktivnošću i intelektom. Brada je isključivo vizualna komponenta muškarčeva identiteta.
  5. U bradi je lova. S bradonjama se okreće, sve jače, jedan lijepi poslovni kotač. Pokrenula se jedna prava industrija raznih grooming preparata i dodataka muškom asesoaru.

Uglavnom, kultura puštanja, nošenja i njegovanja brade oduvijek je s nama, ali i zauvijek će i biti tu. Brade nisu prolazna moda.

Vintage image created by Teksomolika – Freepik.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.