Kako se bezbrižno kupati u moru ili bazenu, a pritom misliti i na bradu

Nema ugodnijeg osjećaja na 35°C od laganog uzimanja daha i kratkog urona u more ili bazen te prijeko potrebnog osvježenja od ovih nesnošljivih vrućina. A što se bradatih obveza tiće vjerujem da brinete o svojoj bradi na ovim temperaturama te je kao i kožu ne izlažete najjačem podnevnom suncu te redovito, ali i malo češće nanosite ulja i balzame za hidrataciju.

More nije prijatelj vašoj bradi

Iako na prvi pogled izgleda da će brada, baš poput vas, uživati u svakom zaronu, realnost je nešto drugačija. Morska voda je obogaćena solju, da zato je i slana i kao takva isušuje vašu bradu. Naime, voda odnosno vlaga koja se nalazi u vašoj bradi će zbog fenomena osmoze nestajati iz vaše brade u morskoj vodi. Ostat će vam samo suhe dlake i zapetljana dlaka. Nakon dužeg boravka u moru vaša brada, odnosno vrhovi brade mogu ispucati. More stoga dugoročno isušuje vašu bradu.

Bazen također nije prijatelj vašoj bradi

Voda u bazenu, osim mnoštva drugih supstanci, sadrži klor. Klor u vodi, odnosno otopina klora vašu bradu isušuje, ali je i izbljeđuje. Klor također pospješuje oksidaciju metala u vodi, konkretno oksidaciju bakra koji pak se veže na dlake brade i ostavlja neugodnu zelenkastu boju.

Što činiti?

Prvo i osnovno pravilo je da prije ulaska u bazen ili more navlažite bradu te nanesete ulje i balzam. Naime tako će brada, ako je suha, a vrlo vjerojatno je, popiti svu potrebnu vodu te neće upijati morsku ili bazensku vodu kad uđete u bazen ili more. Ulje i balzam će također na određeno vrijeme biti svojevrsna membrana vašim dlakama. Time ste djelomično smanjili utjecaj raznih supstanci u ove dvije vrste voda na vašu bradu.

Nakon izlaska iz mora ili bazena  potrebno je što prije, najbolje je odmah, bradu oprati. Samo pranje običnom vodom nije dovoljno, odnosno može ako se nalazite uz plažu pa da barem djelomično smanjite negativan efekt dok idete prema tušu.

Ako ste bili u moru dovoljno je pranje najobičnijim šamponom za bradu. No, ako ste dan proveli u bazenu i kloriranoj vodi, samo pranje šamponom neće biti dovoljno. Naime, kako smo i naveli bazenska voda sadrži kemikalije koje se ne mogu isprati prirodnim sastojcima koje sadrži većina šampona za bradu. Treba nešto jače.

Nakon bazena, kažu iskusni bradonje, najbolje je činiti sljedeće kako bi se isprala brada:

  • običnom vodom dobro isprati bradu
  • napraviti mješavinu jednog udjela jabučnog octa i četiri udjela vode te isprati time bradu
  • nanijeti balzam ili ulje z bradu za rehidraciju.

Nadamo se da smo vam malo olakšali bradato ljeto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.