BRIJAČNICA: 8 osnovnih gentlemanskih manira

brijačnica

Šišanje i brijanje ne bi trebalo biti komplicirano. Posjećujete brijačnicu otkad ste bili dovoljno stari da sjedite mirno. No, i brijačnica je mjesto gdje se trebaju poštivati određeni maniri. Donosimo, osam savjeta brijača iz njujorškog West Willagea o osnovnim gentlemanskim manirima.

1. Ne budite nestrpljivi

Dobra brijačnica je uvijek puna, a i dobar brijač ne štedi na vremenu. Iako se brijači pokušavaju držati rasporeda, on nije uvijek u potpunosti točan, pogotovo ako prije vas na stolcu sjedi izbirljiviji klijent. Ostanite opušteni i strpljivi, te nemojte skakati na stolac, čim vaš prethodnik ustane.

brijačnica

2. Ne kimajte glavom

Razgovor je prirodan i poticajan. No, kimanje glavom zamijenite gestikulacijom rukama. Ukoliko brijač stavi ruke na vašu glavu da bi ju držao mirnom, to je međunarodni znak da se prestanete micati.

3. Ne ludujte oko dlačica koje otpadaju

Brijačnica nije sterilna soba. U određenom trenutku, na vaš vrat i šire padat će odrezane dlačice. Priberite se i ne ludujte, odjeća vam je zaštićena ogrtačem, a vrat će ubrzo biti očišćen od svega što je višak.

brijačnica

4. Brijač nije mađioničar

Svakako ponesite fotografiju koja će poslužiti kao inspiracija za šišanje i brijanje, ali ne očekujte aposlutno isti izgled. Uzmite u obzir da osoba na fotografiji ima drukčiju kvalitetu kose od vaše, isti izgled je nemoguće postići koliko god dobrog brijača imali.

5. Nemojte uvjetovati

Pustite brijača da izabere alat. Ne zahtjevajte šišanje škarama jer smatrate da će tako konačan izgled biti bolji. Isto tako, u trenucima panike ne pričajte kako zapravo puštate kosu. Da je tako, brijačnica ne bi bilo mjesto gdje sjedite. Vjerujte svom brijaču.

brijačnica

6. Ne budite previše izbirljivi

Brijačnica je mjesto gdje će vrlo rado prilagoditi frizuru baš onako kako vam se sviđa, ali recite to svom brijaču prije nego što šišanje završi. Plaćate ipak samo jedno šišanje, ne pet.

7. Dođite na šišanje uredne i čiste kose

Naravno da dolazite na pranje i šišanje kose, ali niti jedan gentleman si neće dopustiti da dođe neuredan. Stoga, dođite počešljani i uredni.

8. Gentlemanski ostavite napojnicu

Prava prilika za ostaviti napojnicu je dok komentirate kako ste zadovoljni svojim novim izgledom. I svakako je dajte svom brijaču, ne osobi (osim ukoliko ta osoba nije vaš brijač) kojoj plaćate račun.