Muškarci s bradom čišći su od obrijanih muškaraca

Kako i naslov govori, muškarci s bradom doista su čišći od muškaraca bez brade. Iako na prvi pogled kad bi išli usporediti dva muškarca, jedan s bradom, drugi bez brade, lica k’o dječja guzica, jedan od zaključaka bi bio da je muškarca bez brade čišći, drugim riječima higijenski je prihvatljiviji od bradonje.

Eh, sad, ukoliko muškarac s bradom redovito, kao i muškaraca bez brade, brine o osobnoj higijeni, posljednja istraživanja su dokazala da je on, uvjetno govoreći, čišći od muškarca bez brade, dakle još jedan dokaz da ne donosimo zaključke na osnovu izgleda.

Ok, možda će bradonja nakon obroka zadržati pokoju dio hrane i pića u bradi, ali to je nešto što je izuzetno teško zaobići, muškarac bez brade u tom je kontekstu hodajuća bakterija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu zanimljiva naziva The Healthcare Infection Society. Piše tamo da je lice obrijanog muškarca pogodnije za prenošenje raznih bakterija te je vjerojatnost da će iste zadržavati i do tri puta veća od lica muškaraca s bradom. Znanstvenici naime nagađaju da mikro-ogrebotine uzrokovane stalnim i povremenim brijanjem “mogu zadržavati bakterijsku kolonizaciju i proliferaciju.”

Muškarci s bradom mikro-ogrebotina nemaju.

Dakle vjerojatnost je da ćete na obrijanom muškarcu pronaći tri puta više stafilokoka otpornih na meticilin te 10% više bakterije stafilokok aureus. Posljedice? Razne kožne i dišne infekcije.

 Stoga kad vam slijedeći pita netko dođe sa neugodnih pitanjem – Zašto brada? – odgovor je jednostavan – Iz higijenskih razloga.