Brade su pune izmeta, kreirana je još jedna znanstvena studija koja to i dokazuje

Iz nekog je tamnog zakutka interneta opet na površinu isplivala vijest kako brada sadrži više izmeta od same WC školjke. U načelu prema bradi se odnose kao prema jednom velikom spremištu ljudskih fekalija.

Sve je ponovno krenula od jednog takvog članka Cambridge Shire magazina koji se poziva na navodne znanstvene studije:

Gotovo u 50 posto muških brada ima tragova fekalnih čestica – čak i kad je peru sapunom istog dana. Znanstvenici su prikupili i analizirali muške brade kako bi otkrili što se sve ugnijezdilo ispod površine. Otkrili su da je dlaka na licu na 47 posto uzorkovanih muškaraca sadržavala mikroorganizam ‘Enterococcus spp’, koji se također nalazi u ljudskom crijevu i fekalnoj tvari.

Nije bilo potrebno uložiti puno vremena da bi došli do izvora ovog ponovnog isplivavanja izmeta na površinu. Radi se ovaj puta o britanskom mediju gdje su navodno uzimani i testirani uzorci brada njihovih otočnih muškaraca.

Navodu vijest je objavio HuffPost pod naslovom –  Brade mogu sadržavati izmet, donosi studija.

Uglavnom studija je to koju je objavio Fragrance Direct na istoimenom blogu, a koju je sproveo Mikrobiološki odjel Sveučilišta u Manchesteru. Na nju se poziva  i sami HuffPost te prenosi kako je čak kod 47% muških brada pronađena spomenuta bakterija Enterococcus spp.

Da članak ne bi bio tako površno popunjen nedokazivim postocima na kraju je članka autor ipak odlučio podijeliti koji savjet kako da Britanci svoje brade održavaju čistima i bez izmeta:

  • Perite ruke u kupaonici
  • Koristite šampon za bradu
  • Koristite regenerator
  • Češljajte bradu
  • Brinite se o bradi takožer i između dva tuširanja

A da sve ne bude ipak tako šturo, autor se potrudio savjete obogatiti proizvodima za svaku fazu posebno.

Bilo kakav daljnji, relevantniji podatak o spomenutoj studiji nisam pronašao.

Daljnjim pretraživanjem dolazim do zanimljivih naslova medija koju su izgleda bez previše istraživanja prenijeli ovu studiju uz pomalo senzacionalističke naslove.

Spomenuli smo HuffPost i njihov rezervirani senzacionalizam Brade mogu sadržavati izmet, donose studije, CambridgshireLive su prilično sigurni u tu tvrdnju pa se odlučuju za naslov Ovoliko izmeta se nalazi u muškoj bradi. Tražio sam stoga i odgovor na tvrdnju u naslovu – koliko je to izmeta u mojoj bradi.

Odgovor nisam našao, ali sam našao izjavu glasnogovornika bloga za ljepotu i mirise Fragrance Direct koji je, navode u članku, sproveo anketu u suradnji sa znanstvenicima Manchester Metropolitan Sveučilišta.

Briga za vašu bradu je neophodna za njezino zdravlje. Svatko zna šamponirati kosu, ali i brada treba pozornost. Muškarci bi prilikom tuširanja trebali koristiti šampon za bradu, s regeneratorom. Između pranja može se koristiti serum za bradu za održavanje iste u dobrom stanju, a može se koristi i za kosu čineći je mekom i njegovanom.

U Australiju vijesti stižu s malim zakašnjenjem pa još uvijek prolaze naslovi U pojedinim muškim bradama ima više izmeta nego u WC školjki. Ovaj naslov može biti točan ako muškarac nakon velike nužde detaljno ispere WC školjku iza sebe, ali zaboravi oprati ruke nakon nezgrapnog brisanja stražnjice te si prije izlaska iz WC popravi bradu prenoseći pritom ostatke izmeta s prstiju na bradu.

Zvuči grozno i odvratno, ali upravo tako zvuče i te navodne vijesti.

Evo još nekih koji su prilično naivno prenijeli istu vijest – LadBible, Her.ie.

Uglavnom svi se ovi (renomirani?!) digitalni mediji referiraju na dva prilično sumnjičava istraživanja.

Jedno je gore spomenuto od strane Mikrobiološkog odjela Sveučilišta u Manchesteru gdje osim šturih postotaka na Fragrance Direct blogu ne pronalazim nikakav drugi podatak ili dokaz o postojanju iste, a drugo datira iz 2015. godine i dolazi iz jedne lokalne TV stanice iz Novog Meksika.

Cijela je lažna priča nastala tijekom emitiranje jedne lifestyle emisije lokalne TV kuće iz Novog Meksika. Za potrebe snimanja emisije reporter (a ne znanstvenik) je uzeo manji broj briseva brade različitih muškaraca te ih poslao u mikrobiološki laboratorij na ispitivanje.

Nakon toga reporter je intervjuirao Johna Golobica, mikrobiologa koji je vodio istraživanje i pronašao malu količinu bakterije enterokok na nekim poslanim uzorcima. Bakterija je to koja se obično nalazi u crijevnoj flori. Reporter je tako došao do zaključka da se u bradi nalazi izmet.

Golobic je išao toliko daleko da je izjavio da kad bi ova količina bakterije bila pronađena u vodovodnom sustavu, opskrba vodom bi se istog trenutka morala zaustaviti.

Uglavnom iste su to bakterije koje pronalazimo na mobitelu, četkici za zube, raznoj hrani pa čak i u svetoj vodi.

Iako je točno da se ova bakterija nalazi i u ljudskim fekalijama, dakle izmetu, prilično je neozbiljno istu opisati kao sami izmet. Isto tako prilično je neozbiljno do gore spomenutih medija prenošenje ovakvih neprovjerenih studija.

Uglavnom zaključak koji bih se usudio donijeti je da te takozvane studije uopće ne postoje. Drugim riječima službena istraživanja u kojima bi se nekoliko istraživača zatvorilo u laboratorij i istraživalo da li brada ima tragove fekalija u sebi ne postoje.

No, svaki od ovih članaka završava jednim – perite ruke nakon velike nužde.