Kad radiš, radi puno, radi pametno i radi s osjećajima

Izgubio sam osjećaj, izgubio sam filing kako bi se reklo. Naime, mnogi će nas savjetovati – to je posao, odradi, riješi se i onda imaš vremena za sebe.

Prvo je bilo bitno puno raditi.

Kažu da su Međimurci poznati po tome da puno rade. To je život na staroj slavi kada je Međimurec bio najbolji i najkorisniji kada bi cijeli dan proveo na polju radeći. To je na kraju krajeva i jedino što mu je ostalo. Danas je to iznimno vidljivo kod starih osoba. Osoba koje ne poznaju koncept odmaranja, koncept ne raditi ništa.

Ono što kao Međimurec imam je da mi pojam puno raditi nije stran. Puno radim ono što volim. Tu problema nemam. No, životne situacije dovode me da moram raditi ono što ne volim. A ono što ne volim ne mogu raditi. Ne mogu se posvetiti jer želim što prije to staviti iza sebe i raditi ono što volim. Kad radim nešto što ne volim, onda jenjava i ljubav prema onome što volim.

Sljedeći je korak evolucije rada raditi pametno. Raditi s razumijevanjem. Odnosno kad radimo puno, kada radimo ono što volimo onda i učimo, onda se razvijamo, onda sa svakom napisanom rečenicom, svakim posađenim krumpirom, svakim zabijenim čavlom smo pametniji. Radimo pametno. Ako radimo samo da što prije napravimo onda ne učimo, onda smo mislima negdje drugdje. Onda svakako ne radimo pametno.

Treći najbitniji faktor je ljubav. Osjećaji. Raditi s osjećajima. Raditi nešto što volimo raditi i nešto u čemu smo dobri. Kada uz puno rada, kada uz pametni rad dodamo i ljubav te osjećaje u ono što radimo onda smo postigli tu vlastitu svrhu. Bit ćemo konačno zadovoljni sa sobom. Neće više biti onog osjećaja da ništa nismo postigli, da nismo dobro napravili, da smo griješili na svakom koraku.

Pokušajmo se prilagoditi da posao, zadatak ne definira nas, nego mi definiramo zadatke, hvatamo se u koštac i rješavamo taj zadatak, taj posao.

Na trenutak, na nekoliko sam trenutaka izgubio ljubav. Izgubio osjećaj. Radio sam tek toliko da se napravi. I nisam bio sretan, nisam bio zadovoljan i nisam bio ispunjen da sam nešto napravio, da sam nešto riješio, da sam nešto postigao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.