MALA ŠKOLA BIZNISA Kako otvoriti digitalni Bitcoin novčanik (wallet)

Bitcoin je danas najraširenija kriptovaluta kojom možemo obavljati digitalne transakcije diljem svijeta, a da to bude prije svega sigurno, pouzdano i uvijek dostupno. Bez posrednika. Bez banaka. Za sada.

Dakle ovo nije samo potencijalna poslovna prilika, već je i digitalna valuta koja nam omogućava, još uvijek, bezbrižno, sigurno i relativno novo iskustvo online transakcija.

Također, a kako izgleda prema posljednjim javnim istupima vodećih bankarskih sustava i neočekivanim branjenjem zlata, kao najsigurnije investicijske platforme, bitcoinu se spremaju prvenstveno sunčani dani. Ali spremaju se i prilično sunčana razdoblja svim sretnicima s pokojom kriptovalutom na računu, koji ionako već duže vrijeme zadovoljno trljaju ruke.

Doba rudarenja je iza nas, teško da ćete išta uhvatiti na tom vlaku. Ali ipak, kako ionako sve oko nas evoluira i to prilično brzim tempom, vrijeme je za malo biznisa, trgovanja, investiranja, transakcija, modernog biznisa.

Ili pak jednostavno biznis nije za vas i želite relativno sigurnu, a svakoga dana sve rašireniju mrežu digitalnih transakcija, u obliku kriptovaluta.

Uglavnom, prvi korak u tome je da uzmete neki od vaših komunikacijski kućnih uređaja – laptop, mobitel, tablet, kućno računalo, TV daljinski, odete na Bitcoin.com početnu stranicu, preuzmete aplikaciju koja se skriva iza ikone vašeg operativnog sustava i slijedite upute s ekrana. Naš je sustav dakako, Windows 10, stoga evo kako to izgleda.

Preuzmete, dearhivirate preuzetu datoteku, gdje je to potrebno, te pokrenete Bitcoin izvršnu datoteku, aplikaciju (ovisno o vašem uređaju).

Znači dobivate frazu, set od nekoliko riječi, koje su vezane samo uz vaš novčanik i bez kojih nije moguće vratiti novčanik u slučaju bilo kakvog gubitka ili brisanja s računala.

To je ujedno set riječi kojim vam bilo tko može uzeti svu vrijednost vašeg novčanika, pa i sam novčanik. Stoga oprez i sigurnost prije svega. Ponekad je najbolje ne vjerovati nikome. Ni gospodinu, na riječ.

Vrlo ćete vjerojatno napraviti screenshot, ali uzmite taj papirić, kemijsku olovku, flomaster i napišite na papir, a isti spremite onako kao nekada, prilijepljen negdje ispod stola, naravno ako vaš ured smatrate sigurnim i pouzdanim mjestom u koji nitko osim vas ne ulazi.

Za aktivaciju je potrebno unijeti točni redosljed vaših riječi.

Još jedna napomena, a po uspješnom kreiranju novčanika, da je gornji set riječi iznimno bitno sigurno spremiti i ne izgubiti, zaboraviti i slično.

I dakako još jednom podsjetnik na važnost onog slijeda riječi, one fraze, jer je to jedini način za vraćanje podataka, novčanika, ali gospodo, i svih onih vrijednosti koje imate u novčaniku. Ne budite jedan od onih koji su požalili što su zaboravili ove riječi, a neki pak što su uopće zaboravili da imaju bitcoin i količine koje danas vrijede desetke milijuna dolara.

Samo da spomenemo, ako je vjerovati ovom prvom rezultatu na Google.hr, jedan bitcoin, a za vrijeme pisanja ovog teksta, listopad 2017. godine, vrijedi preko 36 000 kuna. Jedan bitcoin.

Ako vam je ovo sve skupa novost, gledajte na to kao da je netom završio početak jedne nove digitalne zlatna groznica i zakasnili ste na onaj sami početak, rudarenje ili kopanje zalta, u ovom slučaju kriptovaluta. Sad je vrijeme, kako smo i napomenuli, za klasični biznis – trgovinu kriptovalutama.

Sretno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.