Gospodo, 55 trikova za uspješniji i produktivniji poslovni život

Što Mark Zuckerberg, Arianna Huffington, Jerry Seinfeld i Arnold Schwarzenegger imaju zajedničkog? Oni su izuzetno dobri u rješavanju svakodnevnih zadataka i organizaciji vlastitih života, što je rezultiralo velikim poslovnim uspjehom i položajem u društvu.

Ovo su njihovi savjeti kako da si pospješite produktivnost i samim time poslovni, ali i privatni život.

Motivacija

Imajte čistu sliku kuda idete

Identificirajte ove tri stvari:

  • dnevna mantra
  • kratkoročni ciljevi
  • dugoročni ciljevi

Vizualizirajte svoj san kao nešto postignuto

Prije nego krenete na spavanje, legnite, zatvorite oči i vizualizirajte svoj cilj kao gotovim. Primjerice, ako vam je cilj sakupiti 250 000 kuna, svake večeri vizualizirajte tih 250 000 kuna novčanica u ruci. Osjetite miris novca.

Isprintajte poster ili postavite wallpaper

Isprintajte ciljeve u obliku postera i stavite na zid. Stavite si sliku vašeg cilja na ekran računala kao pozadinu. Neka vam uvijek i svugdje bude cilj pred očima.

Nema savršenog trenutka; osim sadašnjeg

Ne čekajte savršeni trenutak za neki zadatak, za neki korak. Savršeni trenutak je upravo sada. Učinite prvi korak upravo sada, ne čekajte završetak članka.

Učinite jedan korak

Kad god se izgubite, zapnete ili odugovlačite učinite prvi korak. Nakon prvog koraka učinite i drugi korak. Nastavite se kretati dok ne uđete u ritam.

Nagradite svoj uspjeh dodatnom energijom

Nakon nekog uspjeha nemojte se nagraditi sladoledom ili slasnom toplom čokoladom jer to će vam samo oduzeti energije. Počastite se sushijem, novim patikama za trčanje, masažom, nečime što će eliminirati stres i napuniti vas dodatnom energijom za dalje.

Imajte mentora

Dobar mentor će vam uštedjeti puno energije i vremena na vašem putu do uspjeha.

Upravljanje vremenom

Izradite raspored vođen energijom, a ne važnošću zadataka.

Najteže zadatke rasporedite onda kada imate najviše energije. Morate otkriti koje je to doba dana i u to vrijeme rješavajte one najteže zadatke, a ostatak dana rješavajte manje zahtjevne zadatke.

Prvo se riješite najgoreg

Prioritet zadataka neka bude sljedeći:

  1. Stvari koje ne želite, ali morate odraditi
  2. Stvari koje želite i morate odraditi
  3. Stvari koje želite, ali ne morate odraditi
  4. Stvari koje ne želite i ne morate odraditi

Izbacite YouTube i Facebook

Budimo iskreni, 10 minutna pauza uz YouTube nikad ne traje deset minuta, na kraju potroši previše dragocjenog vremena. Facebook priča istu priču. Odmarajte uz Do nothing for 2 minutes.

Recite ne

Ponekad je teško reći ne, izgubiti potencijalni novac, zadatke…no, ponekad je potrebno reći na. Naučite to.

Ne odgađajte alarm

Kad vas probudi ujutro alarma onda se ustanite i krenite s rutinom. Ne odgađajte. Ne radite bedaka od sebe, varajući samoga sebe, jer vi ste si postavili alarm.

Produktivnost

Nemojte prekinuti lanac

Je l’ vam poznat Seinfeldov lanac? Svaki dan kad bi napisao blog post ucrtao bi crveni X na kalendar. Nakon nekoliko dana imao je lanac crvenih X-eva. Jedini zadatak nadalje mu je bio da ne prekine taj lanac.

Tehnika četvrtina (pomodoro/rajčica tehnika)

Koristite neki timer, mjerilo vremena. Zadatke razdijelite na 25 minutne sekcije. Nakon svake sekcije uzmite 5 minuta pauze. Nakon 4 sekcije od 25 minuta uzmite malo veću pauzu.

Dvije minute Davida Allena

Ako neki zadatak možete riješiti u svije minute, riješite zadatak i maknite ga iz rasporeda. time vam sitni zadaci neće ometati veliku sliku.

Ubijte perfekcionistu

Perfekcionizam na poslu može biti poguban i opasan. Umjesto perfekcionizma, koji zahtjeva puno energije i vremena, posvetite se produktivnosti. Umjesto da trošite vrijeme na usavršavanje prvog odlomka, utrošite to vrijeme na ispisivanje cijele stranice, članka, posta. Perfekcionizmom se bavite kasnije.

Zrakoplovni mod

Ako putujete često avionom, postavite gadgete na zrakoplovni mod, riješite se svih ometala i posvetite se rješavanju zadataka. Neka vam let bude radni i produktivan umjesto da trošite vrijeme čekajući da sletite i krenete s poslom.

Ultradianov ritam i odmor

Ovo je ritam kojeg je otkrio psiho-sociolog Peretz Lavie, a govori o tome da naše tijelo prolazi kroz određeni prirodni ritam koji se ponavlja svakih 90 do 120 minuta. Ritam je to kada nam je energija na maksimumu. Primjerice najbolji violinisti na svijetu vježbaju dnevno svega 4 i pol sata, ali u sekcijama od 90 minuta kada im je energija na vrhuncu.

Srijede bez sastanaka

U Facebooku su uveli pravilo da srijedama nemaju sastanke kako bi programeri i developeri mogli nesmetano raditi na programiranju. Odredite si vi jedan dan u tjednu kada ne planirate sastanke nikakve vrste.

Nedjeljna prijava na posao

Mnogi poslovni uspješni ljudi nedjelju koriste da se tek nakratko prijave na posao. Time im je ponedjeljak znatno lakši i “bezbolniji”.

Fokus

Isključite obavijesti

Društvene mreže, email i sva ostala ometala neka budu isključena. Provjeravajte po potrebi.

Provjeravajte email dva puta na dan

Svako malo provjeravanje email poruka razbit će vam fokus na zadatak, na posao. Provjeravajte mail po potrebi, ako je moguće što manje, jednom prije ručka i jednom prije odlaska s posla.

Izbjegavajte sastanke ili ih ograničite na 30 minuta

Sastanci su velika potrošnja vremena. Imajte ih što manje, a kad ih morate imate neka ne traju duže od 30 minuta ako je ikako moguće.

Ignorirajte igrice vašeg mozga

Za vrijeme izvršavanja određenih zadatak, posla vaš će vas mozak podsjećati na ostale zadatke koji nisu važni – spremanje stana, prljavo suđe u kuhinji, papirologija, fakture. Naučite ignorirati te igrice vašeg uma.

Blokirajte stranice

Ako vam je teško kontrolirati vrijeme provedeno na stranicama koje vam troše dragocjeno vrijeme, jednostavno ih blokirajte. Blokirajte YouTube, Facebook i tako se posvetite zadacima.

Koristite slušalice na poslu

Ako dijelite radni prostor s drugima ili imate ured u kući, stanu, stavite slušalice, izolirajte se od okoline. To je ujedno i znak – zauzet sam na smetaj.

Izbjegavajte kontakt očima

Kontakt očima obično bude poziv na komunikaciju s kolegama, a kad ste u poslu , u svojim zadacima, čavrljanje s kolegama vam može samo smetati.

Mirišite limun

Kad osjećate da gubite fokus, kada vas uhvati neki umor, letargija uzmite limun, malo istisnite sok,čisto da navlaži i mirišite ga. Studije su dokazale da miris limuna razbuđuje i povećava mentalnu stimulaciju. Inače umjesto limuna može poslužiti eukaliptus, ružmarin i pepermint.

Izbacite multi-tasking

Multitasking je mit. Naš se mozak u potpunosti može posvetiti jednom zadatku i toga se držite. Ne vjerujete? Pokušajte čitati ovaj zadatak i pratiti TV ili pozorno slušati dragu vam osobu i njezine probleme.

Imajte glazbu za fokusiranje

Različitim ljudima odgovara različita glazba za fokusiranje i za posao. Neka to bude ne agresivan instrumental, klasična glazba ili nešto poput ovog niže. Jednostavno glazba, tonovi, određeni ritam mogu stimulirati vaš mozak i istog vas trenutka ubaciti u poželjan i produktivan modus operandi.

Udaljite elektroniku tijekom noći

Plavo svijetlo s ekrana elektroničkih uređaja i gadgeta, kao što su mobiteli ili tableti provjereno ubijaju san. Razbuđuju nas i onemogućavaju nam kvalitetan odmor, koliko fizički toliko i mentalni. Stoga u krevet liježite bez mobitela. Ugasite ga i stavite u drugu prostoriju.

Skinite se s društvenih mreža

Doslovno se maknite s društvenih mreža. Prije smo napisali da već sami Facebook i email poruke mogu destimulirati i dekoncentrirati naš mentalni fokus na posao. Desetak društvenih mreža tako može učiniti i deset puta više štete. Koristite jednu ili dvije mreže koje su vam najbliže, najpotrebnije. Sve ostalo je samo gubitak vremena.

Zacrtajte si namjere

Prije nego krenete s rješavanjem zadataka, zacrtajte si namjere, odnosno cilj. Primjerice, zatvorite oči i zacrtajte se zadatak da ćete danas riješiti određenu aktivnost za klijenta. Držite se toga kao, kako se kaže, pijan plota. Ovu akciju primjenjujte na one najzahtjevnije i najteže zadatke.

Budite zdravi

Lošeg zdravlja, umornog tijela bezvezno je očekivati neku potrebnu dozu fokusa i koncentracije. Stoga pravilno se hranite, vježbajte, neka vaše tijelo bude zdravo jer je to jedini način da se fokusirate na posao. U zdravom tijelu i zdravi je duh, a zdravom duhu ni jedan zadatak nije preveliki zalogaj. Prakticirajte redoviti, kvalitetan i dovoljan san te ga nikako ne zamjenjujte alkoholom, lijekovima i sličnim drogama. Legalnim ili ilegalnim.

Jedan primjer ove točke je Arianna Huffington, osnivačica poznatog bloga Huffington post koja je jednog prosječnog dana, čitajući mailove jednostavno izgubila svijest. Probudila se nekoliko trenutaka kasnije u lokvi krvi. Bio joj je to alarm.

Organizacija

Zadatke zamijenite rasporedom

Zadaci, odnosno to-do lista može biti prilično depresivna ponajviše kada imamo zadane određene zadatke koje nikako ne možemo riješiti u vremenu predviđenom za to. Umjesto takve dnevne liste zadataka pametnije je i produktivnije napraviti raspored zadatak i aktivnosti.

Neka Google kalendar odradi sve obavijesti

Raspored zadataka i aktivnosti neka u potpunosti odrađuje Google Kalendar, a koji će umjesto nas pamtiti i obavještavati nas o svemu potrebnome na vrijeme.

Konsolidirajte alate i aplikacije

Korištenje previše aplikacija i alata koji bi nam trebali pomoću u organizaciji može vrlo lako postati kontraproduktivno. Stoga svedimo sve na dva tri najosnovnija koja možemo pratiti s najmanje uloženog truda i vremena.

Potražite pomoć i delegirajte zadatke

Nemojte misliti da ste jedina osoba koje može riješiti određeni zadatak ili problem. Nikako ne pokušavajte sve odraditi sami. Pronađite ljude, suradnike, naučite i zadajte im zadatke koje će odrađivati umjesto vas. Takav kolektiv bit će daleko produktivniji i uspješniji.

Očistite radni stol

Ok, postoji onaj kreativni nered, ali neka to bude u granicama vizualne čistoće. Neka na stolu bude samo ono što nam je potrebno za rad. Maknite stare šalice kave, nepotrebne papire i organizirajte radni stol.

Kreirajte dokument procesa za vaš tim

Ako radite s timom ljudi, kreirajte tijek zadataka odnosno procesa kroz dokument kojeg spremite u Google Dokumente. Takav je dokument svima pristupačan i ima sve potrebne informacije za sudionike projekta. Time se izbjegava nepotrebno ponavljanje pitanja i nepotrebno objašnjavanje te trošenje vremena i energije na to.

Kreirajte YouTube video s treninzima

Umjesto da svakog novog sudionika na projektu, ili zaposlenog na nekom radnom mjestu iznova učite u uvodite u posao, kreirajte video dokument primjerice na YouTube koji će svim novim članovima vašeg tima omogućiti da nauče i da se upoznaju sa zadacima bez potrebe za vašom intervencijom.

Spajajte slične zadatke

Spojite slične zadatke u cjelinu. Time se onemogućava da mozak stalno skače iz jedne krajnosti u drugu. Spajanjem sličnih zadataka osigurali ste si glađi i brži tijek dana.

Pribilježite ono što se zaboravlja

Uvijek na stolu imajte papir i olovku. Bit će trenutaka kad ćemo se sjetiti da moramo odraditi neki zadatak , no nije nužno da ga odradimo istog trenutka. Kako ne bi zaboravili na taj zadatak ili prekidali postojeći proces koji smo pokrenuli uzmimo papir i zapišimo zadatak, odnosno podsjetnik za kasnije.

Koristite upravljivač zaporki

Ne trudite se pamtiti sve one silne zaporke. Neka računalo i aplikacije to rade umjesto vas. Pazite samo da su one propisno zaštićene od nepoželjnih pogleda.

Koristite Pocket za spremanje članaka i sadržaja za kasnije

Svako malo dolazimo do nekog zanimljivog sadržaja na internetu. Pošto nemamo uvijek vremena za konzumiranjem tog sadržaja, koristimo recimo Pocket i spremimo taj sadržaj za kasnije čitanje ili gledanje.

Outsourcanje

Svi imamo zadatke koje ne volimo ili koje nemamo vremena raditi. Ako nemamo nikoga u našem timu kojem bi delegirali te zadatke svakako možemo iste outsourcati i biti sigurno da će isti biti riješeni bez potrebe naše intervencije.

Životni savjet i trikovi

Povećajte temperaturu

Ako je prevruće ili prehladno onda naše tijelo troši prijeko potrebnu nam energiju za reguliranje vlastite temperature. Stoga neka temperatura naše radne okoline bude idealna, a to je između 21 i 25 stupnjeva Celzijusa.

Izbjegavajte šećer i slatko

Šećer i ostale slatkoće mogu nam proizvesti šećerni rush i privremeno nas obogatiti potrebnom energijom. No, kako smo i rekli to je privremeno, te nakon toga slijedi letargija i gubljenje energije što pak naravno rezultira padom produktivnosti ostatka radnog dana.

Pijte vodu

Kad se zadubimo u posao i kao on potraje malo duže vrlo često možemo zaboraviti piti tekućine, odnosno vodu. Dehidracija organizma nepovoljno utječe na našu produktivnost.

Za vrijeme pauze zauzmite samopouzdan stav

Iako zvuči kao šala, ona to nije i znanstveno je dokazano da ako tijekom pauze zauzmemo pobjednički i samopouzdan stav da to pozitivno utječe na naše mentalno i emotivno stanje. Pokušajte.

Zagrlite psa

Studije su pokazale da kućni ljubimci mogu podiči našu produktivnost. Stoga za vrijeme pauze umjesto odlaska na Facebook ili YouTube zagrlimo i poigrajmo se malo sa psom ili nekim kućnim nam ljubimcem. Mačke također.

Stav uspješnosti

Opustite se

Ako ste previše uzbuđeni zbog nekog zadatka onda to može biti kontraproduktivno te vas može nepotrebno napuniti stresom. Opustite se, priberite se, duboko udahnite i užicajte u svakom zadatku. Puno više ćete postići tako.

Budite znatiželjni

Budite Albert Einstein, budite radoznalo dijete kroz cijeli život. Istraživanja su pokazala da su radoznali ljudi sretniji i uspješniji.

Budite zahvalni

Da, budite zahvalni za svak udisaj, budite zahvalni za svaki zadatak, za svaki trenutak tijekom dana, budite zahvalni kolegama, budite zahvalni klijentima. Budite zahvalni sami sebi.

Ne popuštajte

Budite uporni, jer svi uspješni ljudi svoj uspjeh baziraju na ponavljaju i na greškama koje su radili. Kako o kaže Arnold Schwarzenegger: “To je ono što većina ljudi nema, nemaju hrabrosti ići dalje i proći kroz nastalu bol, bez obzira na to što se događa.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.