Gospodo, a zašto u 2017. godini ne bi pokrenuli svoj posao?

Bilo da tvrtka u kojoj radite napreduje sporije od vaših očekivanja, a time to utječe i na vašu karijeru ili jednostavno osjećate da gubite vrijeme na poslu na kojem radite, onda možda nije loše vrijeme da pokrenete vlastiti posao. Krenete na svoje. Freelance, vlastita tvrtka, obrt, samo je stvar odabira birokratskog sredstva.

Vrlo je vjerojatno da ćete u svom poslu bit zaposleniji, imat ćete manje slobodnog vremena, više i dulje ćete raditi, ali isto tako to postaje vaš životni stil, vaša svakodnevica i vi postajete u pravom smislu riječi businessman.

S druge pak strane, ovisno o vašoj kreativnosti i tipu posla kojeg vodite, vaš radni tjedan može pasti i na svega nekoliko sati.

Freelancing je unosniji i isplativiji

Ovisno o poslu kojim se bavite danas je takozvani freelance način suradnje i poslovanja puno unosniji i slobodniji. Područje djelovanja je široko od marketinga, konzaltinga pa sve do raznih digitalnih ili kreativnih usluga. Posljednja istraživanja freelance scene pokazuju da jedan profesionalni freelancer u prosjeku može zaraditi i do 35 000 eura mjesečno, a za 36 satni radni tjedan.

Freelanceri se smatraju sretnijima

Udruženje nezavisnih profesionalaca i samozaposlenih (The Association of Independent Professionals and the Self-Employed) objavilo je studiju u kojoj čak 86% freelancera svoj život, privatni ali i poslovni, ocjenjuju s vrlo dobrom ocjenom. Naravno, moguće je da je ta studija malo i pristrana.

Tehnologija danas omogućava da posao odrađujete od kuće

Danas mnogim zaposlenicima realno nije ni potrebno dolaziti na posao jer umjesto sjedenja za stolom i računalom u kancelariji isto to mogu i od kuće. U manje troškove na obje strane. Nažalost, još uvijek mnoge tvrtke zahtijevaju fizičku prisutnost zaposlenih, no one koje pak su se odlučile za daljinski rad doista mogu nuditi posao iz snova.

Opcija samozaposlenja sve je popularnija

Za razliku od freelancea gdje svoje usluge nudite drugima, kod samozapošljavanja na vlastitom projektu radite samo za sebe, odnosno radite i zarađujete plaću koju isplaćujete samome sebi. Spomenimo da je u sređenoj državi, poput Velike Britanije, čak 15% njih samozaposleno.

Stoga ako mislite da možete nuditi bolje i kvalitetnije usluge klijentima nego što to čini, recimo, tvrtka u kojoj ste zaposleni, onda je vrijeme da pokrenete vlastitu tvrtku, vlastiti biznis.

A za 2017. godinu, kažu, da je idealna za to.