STVARNO ČUDESNA BILJKA Marihuana može pomoći u liječenju ovisnosti

Foto: Sonya Yruel/Drug Policy Alliance
Hašomani će vam uvijek reći da pušenje dobre trave zapravo može biti lijek za sve, od anksioznosti do akutne upale.

Neke od tih iznenađujućih zdravstvenih prednosti samo su plod napušene mašte, no prava pravcata znanstvena studija čiji su rezultati objavljeni na Nature.com otkrila je obećavajuće dokaze da marihuana stvarno može pomoći u oporavku ovisnika o drogama i alkoholu.

Znanstvenici na Istraživačkom institutu Scripps u San Diegu proučavali su “potencijal” kanabiola (CBD), ne-psihoaktivnog spoja koji se nalazi u kanabisu, kao anti-recidiva.

Kada su štakorima ovisnima o kokainu i alkoholu dali dnevnu dozu CBD-a, njihova žudnja za drogom ili alkoholom se smanjila. Osim toga, nisu upadali u žestoku apstinencijsku krizu.

Još više iznenađuje podatak da laboratorijke životinje nisu trebale drogu ni pet mjeseci nakon završetka jednotjedne terapije CBD-om.

Prema sažetku studije, “rezultati pružaju dokaz osnovnih pomoćnih potencijala CBD-a u prevenciji recidiva i to na dva načina: pomaže u smanjivanju ovisnosti, a učinci su dugotrajni i to nakon vrlo kratke terapije”.

Nakon dodatnih istraživanja i kliničkih testova na ljudima, i ukoliko CBD zaista uđe u terapiju liječenja ovisnosti, moglo bi se dogoditi da će osobe koje žele prestati pušiti travu to zapravo moći napraviti pomoću sastojka koji se nalazi u – travi.

A to je stvarno čudesno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.