POTVRDILA ZNANOST Želite li živjeti dugo umjesto svakodnevnog vježbanja primite se čaše piva ili vina

Iako izgleda kao da smo prolupali, znanost je svoje dokazala.

Danas postoji velik broj studija koje govore o tome koliko je alkohol dobar ili loš za zdravlje, koje su to količine dobre, odnosno koje su količine loše i tako dalje.

Uglavnom, ono što smo sigurni je da je jedna čašica ljute ili još bolje viskija ujutro sasvim dobronaklona prema našem tijelu, s druge pak strane znamo da ako se upućujemo na ovu snježnu mećavu nikako se ne želimo ugrijati čašicom rakije, ali niti kojeg drugog alkoholnog pića.

Ako ste poput nas, koji vjeruju da je umjereno i povremeno konzumiranje nekog alkoholnog pića dobro za naše tijelo, dušu i život općenito onda imamo još dobrih vijesti.

Naime, jedna je studija dokazala da alkoholna pića imaju osnažujuća te anti-aging svojstva te su jedan od ključnih sastojaka dugovječnog života.

Istraživanje koje je vodila neurologinja Claudia Kawas, koja nam je odjednom postala jedna jako draga osoba, a koje je predstavila na konferenciji Američke udruge za napredovanje znanosti dokazuje da dvije čaše vina ili pive dnevno značajno smanjuju rizik od prijevremene smrti te je zdravije za naš organizam od redovitog vježbanja.

Da bi se došlo do ovog zaključka, Kawas i njezin tim analizirali su podatke iz dugogodišnjeg istraživanja provedenog na UC Irvineovom Institutu za oštećenja pamćenja i neuroloških poremećaja, zvanom 90+ studija, koje prati osobe starije od 90 godina i to od 2003. godine do danas, a kako bi se utvrdilo koje su to životne navike najbolje za njihovu dugovječnost.

Znanstvenici sa studije su ustanovili da je kod osoba koje su konzumirale dvije čaše vina ili dva piva dnevno rizik od rane smrti niži čak 18 posto, dok je kod sudionika koji su dnevno vježbali od 15 do 45 minuta isti rizik niži za samo 11 posto. To pak upućuje na to da je alkohol stvarna tajna dugog života.

“Iako nemam objašnjenje zašto, čvrsto vjerujem da umjereno uživanje u alkoholu pospješuje dugovječnost”, rekla je Kawas na konferenciji.

Iskrenom gospodo, nama ne treba neko dodatno objašnjenje da bi nastavili živjeti onako kako smo i navikli.

Osim toga, umjerena količina alkohola će nas opustiti i oprati većinu stresa iz nas, a koji se nakuplja tijekom dana.

Evo i nekoliko primjera koji potvrđuju ovu alkoholnu studiju o dugovječnosti.

  • Mark Behrends poživio je do 110. godine tvrdeći da je svakog dana u 15 sati kao lijek popio jedno Brewski pivo.
  • Agnes Fenton proživjela je 112 godina, a kako je sama tvrdila, uživajući tri Miller High Life piva dnevno
  • Pauline Spangola pak je poživjela do 101. godine zahvaljujući, citiramo njezine riječi “puno alkoholnih pića”
  • Richard Overton pak je doživio 110 godina zahvaljujući dobroj cigari i čašici viskija dnevno.

Gospodo, mi smo iznijeli neke činjenice, studije, istraživanja, dokaze, a odabir je vaš.

Naglasak pak je, ponavljamo, na umjerenosti. Jer sve što je previše nikako nije dobro, bilo da se radi o alkoholu ili svakodnevnom vježbanju.