Kako brinuti o zdravlju prostate i spriječiti razvoj raznih bolesti

Problemi s prostatom učestalo se počinju javljati u zrelim godinama, no prvi znakovi dolaze već u ranim četrdesetima. Najčešći problem je povećana prostata, s kojom se mogu javiti i tegobe kao što su noćno i učestalo mokrenje, inkontinencija (nemogućnost zadržavanja mokraće), bol i pritisak u predjelu mjehura, mošnje i rektuma. Povećana prostata kod starijih muškaraca može biti i posljedica raka.

Benigno povećanje i rak prostate pojavljuju se rjeđe, dok je upala prostate najčešća urološka dijagnoza kod muškaraca mlađih od pedeset godina. Rak prostate predstavlja značajan javnozdravstveni problem, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim razvijenim zemljama, a danas je i vodeći maligni tumor kod muškaraca.

O spolnom zdravlju žene i muškarci trebali bi brinuti jednako, a neka su istraživanja pokazala da to u praksi nije tako. Muškarci većinom vode manje brige o sebi. Prema podacima Eurostata 28% muškaraca nije ni jednom bilo kod liječnika u posljednjih godinu dana, dok u Hrvatskoj ta brojka čini čak 38%. Međutim, važno je znati da vas od zdravlja prostate, uz samo jedan pregled godišnje, dijeli jedna posebna ljekovita namirnica iz prirode.

Fitoterapeut Ivo Bačlija otkrio je što savjetuje muškarcima koji prijeđu četrdesetu godinu života, koji je prvi korak prevencije i što muškarci mogu napraviti za svoje spolno zdravlje.

Zdrav način života je prvi korak

Prema riječima fitoterapeuta, najbolji oblik prevencije uključuje smanjenje alkohola i duhanskih proizvoda, konzumiranje što više voća i povrća (raznoliku prehranu), visokoproteinsku hranu, smanjenje unosa masti i ugljikohidrata te čuvanje jetre od različitih kemikalija i toksina koje sve češće unosimo u tijelo. Također, u prevenciji može pomoći i hladno prešano bučino ulje.

„Priroda nam je podarila ljekovito bilje koje uspješno prevenira i pomaže pri liječenju bolesti i patoloških stanja prostate. U to ime, bilo bi jako dobro početi uzimati Macerat 06 – uljni macerat na bazi koprive (Urtica dioica), vrbovice (Epilobium parviflorum) i majčine dušice (Thymus serpyllum) sjedinjenih u hladno prešanom ulju buče (Cucurbita pepo)“, rekao je Ivo Bačlija.

Hladno prešano ulje buče kao dio prehrane

Sjeme buče već se dugo smatra cijenjenom hranom za zdravlje muškaraca, a istraživanja su pokazala da i ulje i sjeme mogu biti osobito korisni za prostatu, uglavnom zbog visoke razine cinka. Ipak, ulja koja najčešće koristimo nisu hladno prešana. Kod takvih se ulja sjemenke buče u klasičnoj proizvodnji prije cijeđenja peku na oko 120 ºC. Zbog toga daju više ulja i puno su finije, ali i gube većinu nutritivnih vrijednosti.

„U Matičnjaku, mi sjemenke buče cijedimo poput svih ostalih sjemenki na temperaturi do 28 ºC bez prethodnog zagrijavanja“, rekao je fitoterapeut i osnivač brenda Matičnjak.

Hladno prešano bučino ulje puno je efektivnije jer sadržava razne fitosterole koji ne sadrže ulja koja koristimo za prehranu. Ovo je ulje naročito bogato vitaminima A, E, C i K, a sadrži i vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, minerale (fosfor, kalcij, magnezij i kalij) te elemente u tragovima, među kojima su željezo, mangan i cink. Sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu.

Bučino ulje pokazalo se kao izvrsna namirnica za prevenciju nekih bolesti i tegoba. Često se od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite preporučuje muškarcima koji imaju problema s povećanom prostatom ili mjehurom (što je potvrđeno i znanstvenim studijama).

Pri odabiru ljekovitog bilja za Macerat 06 odabrano je bilje koje se već dugo koristi kod liječenja prostate i urinarnih infekcija, čije je djelovanje dobro istraženo, a učinkovitost potvrđena kod uvećane prostate, zadržavanja mokraće te kod bakterija i gljivica.