Svi moji problemi kreću iz želuca, u to sam se i sam uvjerio

Kad sam prvi puta završio na hitnom prijemu zbog problema sa srcem doktor mi je pri naknadnim pregledima, uz terapiju, dao i do znanja da sam mlad, imao sam 35, za ovakve probleme te da imam sreće što još uvijek sve to mogu riješiti bez dodatnih terapija. Dovoljna je fizička aktivnost, eliminacija stresa i pravilna prehrana.

Prvih tri tjedna držao sam se tih savjeta i bilo mi je ok, no nisam dugo izdržao, kroz naredna dva mjeseca sve se polako vraćalo starom nezdravom modelu življenja – živciranje na poslu,  nezdrava fast food prehrana i rijetka do nikakva rekreacija tijela.

Nakon nešto više od tri godine ne pridržavanja tih savjeta, odnosno življenja po starom, završio sam i drugi put na hitnoj, ali ovaj put u malo ozbiljnijem problemu koji je rezultirao bolničkim prijemom na intenzivnom odjelu. Divno, zar ne?

Imao sam cijelu noć za razmišljanje, doslovno cijelu noć jer mi otkucaji srca nisu padali ispod 120, tlak se naravno nije spuštao, a aritmija je radila punom parom. Nebrojeno puta te noći su mi se riječi doktora od prije skoro četiri godine izvrtale u mislima – da bio je u pravu. Ovo je drugi alarm. Ovog puta, ako završi sve ok, ću se pridržavati toga.

Zadnje dvije noći u bolnici sobu sam dijelio s čovjekom od svojih 60-ak godina koji već dugi niz godina prolazi iste probleme kao i ja. Kad je bio mojih godina ponašao se također neodgovorno – nepravilna prehrana, nikakvo kretanje i posao u kojem je samo sjedio i stalno bio pod stresom – bio je profesionalni vozač.

Njegove riječi su mi ostale u sjećanju jer su naravno govorile isto ono što mi je rekao i moj doktor – svi ti problemi kreću iz želuca, prehrane. A moram mu vjerovat, već 20 godina živi s tim.

Kod njega je kao i kod mene krenulo žgaravicama. Prvo rijetke, pa onda sve češće. Želudac je polako postao osjetljiv baš na svu hranu. Razlog žgaravica – nekvalitetna prehrana.

Nikakvo trošenje energije unesene tom lošom hranom zajedno sa stresom dovelo je do toga da mu je to utjecalo na povišeni krvi tlak te skoro pa svakodnevne glavobolje.

Nakon nekoliko mjeseci preživljavanja pod visokim tlakom i glavoboljama dogodila mu se prva aritmija, odnosno srce je radilo pod opterećenjem i sve je rezultiralo spomenutim smetnjama.

Čovjek kao da opisuje moje trenutne probleme. Od riječi do riječi.

Danas ide treći tjedan otkako sam izašao iz bolnice. Drastično sam promijenio prehranu od prvog dana. Smanjio obroke, tri glavna obroka sam razdijelio na 5-6 manjih obroka kroz cijeli dan. Izbacio sam sol, bijeli kruh, svinjsko meso i općenito sve prženo. Polako proučavam i postepeno uvodim namirnice koje pogodno djeluju na tlak, krvnu sliku, rad srca i slično.

Smanjio sam i slatko, a sav onaj fast food koji mi je prije bio svakodnevica sveo sam na možda jedan obrok na tjedan, onako za želju.

Što se sve promijenilo u ta tri tjedna? Puno toga.

  • Niti jedna glavobolja – prije bile svakodnevne.
  • Niti jedna žgaravica – prije bilo normalno uz svaki obrok.
  • Gubljenje viška kilograma bez nekakvih dijeta.
  • Sve u svemu bolji osjećaj jer odradim svaki dan malo rekreacije.
  • Tlak i rad srca su mi se normalizirali, skoro pa idealni.

Naravno moram spomenuti da sam do kraja života osuđen na terapiju lijekovima, ali srećom to su još uvijek one najblaže, no uvjeren sam da i prestanem s terapijom da bi mi stanje bilo normalno.

Ovaj puta ću slušati doktora te ne raditi po svom jer ne planiram treći boravak u bolnicu, barem ne zbog istog razloga.